petak, 01 maj 2015 10:48

Nezakačiva glavinjara, pobednik EFTTEX-a

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Evo kako treba da izgleda moderna Catch and Release varalica – ko ova nova Rapala Weedless Shad. Uostalom, nije Rapala valjda komisiju potplatila da bi pobedila na EFTTEX-u 2014. Tek, polako već postaje hit 2015. – u svetu, naravno. Stoga je najbolje da odmah kliknete OVDE i pogledate na perfektnom kratkom video klipu snimljenog pod vodom kako glavinjara radi.

Ne verujemo da je ovo nešto ekstra revolucionarno, ali jeste originalno. No, iako je Made in Finland, sumnjamo da će imati neku bolji prođu kod nas – teško (se) (za)kači! Ova finska, uslovno rečeno glavinjara (svrstavaju je u Crankbite voblere) je skroz suprotna od toliko popularnih naših ubojitih silikonskih. Ima vrlo zanimljiv oblik, asimetrično kačenje, malo ulubljenu bradu a ne usečeno čelo i repnu pečurku ko neki silikonski šed (donekle sličan oblik ko, recimo, fenomenalni Storm Shad iz serije WE), a ne ko klasični bezrepi vobler.

rapala-shad

storm-shad

Evo podataka i razlika, pa uporedite i izaberite glavinjare – od volje vam hoćete li finske varalice od tvrde plastike ili domaće silikonske klasike:

Ima jednu udicu – naša dve trokrake.

Od tvde plastike je, naša od mekog silikona.

Ima rep, naša nema.

Skupa je, naša je duplo i trostruko jeftinija.

Ima kuglice, zvecka – naša nema pa je nema.

Eto, „jedina“ prednost finske je u kuglicama, ali zar nije bolje kad je umesto repa, na repu – trokraka. Bolje hvata! Rapala... a čak ni „paktu“ nema?! No, sad ozbiljno.

Rapala-Weedeless

Weedless Shad

Jaka udica je moćna VMC zaštićena žicom. No, ko želi da bolje kači neka je u korenu odcvika, bar to nije neka nauka. Ta žica smanjuje procenat kačenja za granje i podvodno rastinje, ali povećava procenat nerealizovanih napada grabljivica. No, udica je dovoljno jaka i za somove, a kamoli za štuke i smuđeve. Samo jače i na vreme kontrirajte, pa šta bude...

Rapala-dekori

Za sada ima ovoliko zaista privlačnih dekora – dovoljno - ali će ih vremenom biti još više. Za sada postoji svega jedna veličina i težina, od 8cm 16g ali će ih vremenom biti više – uvek u Rapali tako rade, naknadno prošire paletu veličina i težina. Pakovanje je standarno Rapalino, klasika - ništa specijalno. Cena oko 5-6 evra, kako gde. Negde i više...

pakovanje

Kako vibrira, leluja, tetura, osciluje, glavinja i repuje... kakvu akciju ima pod vodom videli ste na video snimku, pa nije potrebno ništa dodavati. Osim da je preporučeno vođenje klasično ravnomerno povlačenje i sa pauzama – tzv. stani-kreni tehnika. Varalica je naravno tonuća – sinking.

Čitava mudost je uvek vibracija! Nije toliko teško varalicu naterati da „mrda“ levo-desno ili „klanja“ gore-dole – suština je pogoditi optimalnu amplitudu i učestalost. A to sve zavisi od hidrodinamike i balasta, odnosno balansiranja: kolika veličina, koji oblik, gde alka, gde olovno stopalo, kolika težina...

Sugeriše se da je odlična za štuku. Ako je tako – mala je, ali za naše štukice taman! Samo, potamaniće ih. Veličina od 8cm je više smuđaroška mera. Ali ako ni sa 16 grama ne stižete do dna... smanjite debljinu strune na 010mm, 012 puna kapa! No, za smuđa i njegova tvrda nepca zaštitna žica može biti ponekad prepreka, ali som i štuka ne bi trebalo da imaju obzira, agresivnije ujedaju. Videćemo... Ne bi bilo iznenađenje da se uskoro pojavi ovakav šed ali bez žice.

Vreme će pokazati koliko je vibracija zaista ubitačna i za koje grabljivice – vreme je uvek najbolji sudija, a ta Rapala je još uvek nova varalica, pa je i ovo predstavljanje samo tek ovlaš upoznavanje, prikazivanje kakve bi trebale biti moderne varalice za sve koji preferiraju „Uhvati i pusti“ varaličarenje. Pecanje sa dve gole trokrake udice to svakako više nije. Naročito NE kod težih tonućih modela predviđanih da se vode pri dnu, ili bukvalno cimaju po dnu, ko recimo neprevaziđeni šetač sa jednokrakom udicom. Ko zna, dosta je i jedna!

Trofej

Lajkuj nas na Facebook-u