petak, 30 novembar 2018 20:30

Šinmuši i Košinmuši

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Kao neko ko doslovno obožava površinske varalice, prošle godine sam nabavio DUO Shinmushi, koji je sve, samo ne običan površinac. Već na prvi pogled je jasno da je ovo imitacija bube, dok "krila" prave neverovatnu turbulenciju u vodi i daju izuzetno interesantan rad Šinmušiju. Šinmuši je izrađen od plastike, a zanimljivo je da se odvrtanjem grudne alke (koja ujedno drži i prednju udicu), mogu skinuti leđa ove bube i zameniti nekim drugim dekorom (naravno, ako imamo više komada). Krila su izrađena od meke i žilave gume, a noge od silikonskih tračica različitih boja. Shinmushi je izvorno namenjen pecanju basa, ali mu (provereno!) ni štuke neće odoleti. Dužina mu je 4cm, a težina 5,7g.

1-sinmusi

Otprilike sve što važi za Šinmušija, važi i za Košinmušija (Koshinmushi), ali je on dugačak 3cm i težak 3,1g. Ovaj mališa je, osim za basa, sjajan izbor i za pastrmku i klena. Može se voditi jednolično pravolinijski, ali još je bolje voditi ga sa pauzama. Na ovaj način izgleda kao da je buba upala u vodu i žuri da iz nje izađe, ali povremeno zastajkuje, pa opet kreće, bori se sa vodenom površinom, a svo to bacakanje i pljuskanje, ribi koja to gleda odozdo deluje neodoljivo.

1-napred

1-nazad

Skromno preporučujem svakom varaličaru da nabavi bar jednog Shinmushija i jednog Koshinmushija. Darko Pešić je zastupnik DUO za Srbiju, pa je on prava adresa za dalje. Samo da napomenem da postoji i model Dekashinmushi koji je dugačak 7,5cm i težak 29g, ali mislim da nama i ova dva manja vrše posao.

1-oba

Mlađi ribolovci će verovatno pomisliti da je ova buba apsolutno originalna i da ovakvo rešenje do sada nije viđeno, ali starije kolege će sigurno prepoznati inspiraciju koju su imali u DUO-u kada su pravili Shinmushija. Naime, ovakva "krila" ima i legendarni Heddon Crazy Crawler. Doduše Crazy Crawler je izrađen od sasvim drugačije plastike i krila su mu metalna (mogu i da se skupe uz telo, kako bi zauzimao manje mesta u kutiji), ali princip je gotovo identičan.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u