ponedeljak, 21 oktobar 2013 21:22

Hart Skin - vobler od kože na EFTTEX-u 2012

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Hart-voblerOdavno smo zaključili, predstavljajući novitete iz ribolovačkog sveta na stranicama Trofeja, da inventivnost, inovativnost i svežine ideja proizvođača voblera nemaju granice! Ovoga puta konstruktori su otišli još jedan korak dalje! U pitanju je proizvod, kod nas ne baš poznatog proizvođača voblera (ali i različitih silikonaca, kašika itd) iz Španije - HART.

Reklo bi se na prvi pogled - ništa naročito, vobler ko i svaki drugi vobler: izduženo "minnow" telo, trokrake udice, lep dekor...

Međutim ono što se na slici ne vidi to je da je vobler obložen kožom! Naravno, ne baš pravom kožom, već posebnom pletenom strukturom koja ima neke osobine prave kože.

Kao prvo, u Hartu tvrde da je na ovaj način moguće postići neuporedivo kvalitetniju štampu i postojanost boja i dekora nego na standardnoj plastici, jer upletena struktura mnogo bolje prima boju od plastike. Druga važna osobina ovog materijala je da mnogo bolje zadržava mirise i arome, ako odlučite da vobler prilikom upotrebe premazujete različitim "mažama". Sa plastike se aroma daleko brže spira nego sa ove strukture, tj. plašta.

Međutim, inovacijama ni ovde nije kraj. Ako bolje zagledate, primetićete da trokrake udice nisu baš uobičajene.

hart-skin-sm

Udice su posebno konstruisane, a specijalno za ovaj vobler ih je proizvela firma Asari, kod nas takođe manje poznat proizvođač, ali vrhunskog kvaliteta. Udice opostavljene na Hart Skin vobler pripadaju tzv. “high end” klasi.

Svaki pojedinačni vrh trokrakih je asimetrično postavljen i zakrivljen pod precizno proračunatim uglom, iz dva razloga: na ovaj način se postiže bolje ubadanje i smanjuje mogućnost da riba spadne (istini za volju, ovo rešenje je već viđano na nekim modelim trokrakih drugih proizvođača), a drugo, na ovaj način je onemogućen kontakt vrhova udica sa voblerom, jer vrhovi prate oblik tela voblera.

Sledeća osobenost ovih udica je njihova boja. Na slici se vidi da su trokrake bele boje. Zašto je izabrana baš bela boja? U Hartu kažu da su vršili višegodišnja fotohromatska istraživanja u Japanu, a zaključak tih istraživanja je da je bela boja manje vidljiva pod vodom od ostalih boja. Zaključak je sledeći: " Ako uzmemo u obzir da se najveći broj napada na vobler dešava sa dna ka površini, tj odozdo na gore, bele udice su mnogo manje vidljive predatoru, zato što se njihova bela boja stapa sa zracima svetlosti koji prodiru i svetlucaju u vodi", kažu u Hartu.

Originalnost i posebnost ovog voblera je potvrđena i EFTTEX nominacijom za "najbolji vobler 2012". Mi imamo ekskluzivnu mogućnost da vam predstavimo ovaj vobler, a koliko znam, čak i u Evropi ga je do sada isprobao samo mali broj probranih ribolovaca. Ako je neko sa naših prostora ipak imao priliku da ga proba i testira, neka nam javi svoja iskustva!

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u