utorak, 22 oktobar 2013 18:36

Varalicom ili dubinkom na soma?

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

wels-bigAko pogledate koji se sve mamci koriste za soma na najpoznatijim revirima u svetu zapazićete da je u skoro svih 100 posto slučajeva mamac ogroman filet, keder, ili pelete! Uglavnom se atakuje na somovo čulo mirisa. Pecaju ga “nesportski” jakim priborom za Big Game Fishing - multiplikatorima i štapovima od 300 do 500 grama težine bacanja?! Pecaju uglavnom monstrume od dva metra i duže. U redu, ali gde je tu zadovoljstvo? Postaviti sistem sa živim šaranom od 2 kilograma i čekati...

Varaličarenje je neuporedivo sportskije, naročito na naš način - malim voblerima i laganim priborom. Lakim priborom duže izdržavate da bacate, a to je za lov soma jako važno, upornost će vam doneti rezultate. Lakši pribor ima još jednu prednost - nemoguće je batinom zabaciti malo Ružno Pače.

Ko još sumnja u efikasnost malih mamaca za uspešan lov velikih somova, evo mu kontra-pitanja: “Zar je rovac veliki mamac?” Ili pušla glista?

Već sam u par navrata pisao zašto mali vobler, pa se bojim da ne dođem u situaciju da vam dosadim, ali moram ponoviti još jednom: Kad som usisava - ne gleda! Veliki potpritisak zajedno sa litrima vode uvlači u ogromna usta i vaš voblerčić. Voda struji kroz škrge, vobler se zakucava negde u ždrelu, ustima... Priroda mu nije bez razloga dala tako velika usta, a toliko male oči. Ne treba sve da vidi - treba sve da proguta! Brz je starter, moćan rep ga lansira, pa samo usta otvori - i nešto će se već naći u njima. A šta – i nije toliko bitno, jer nije neki veliki probirač.

Jedina dilema, koja me godinama muči, je: kako uskladiti pribor za lovsoma varalicom? Jako, a lako, da nije preskupo?

Mašinica mora imati veliki kapacitet, jer kad som krene u “run” nije to onaj šarandžijski beg, već izvuče i po 100 metara, nekad i više, strune sa špulne. Ako lovite monofilom mora biti priličnih dimenzija, ali kako time zabaciti lagano Ružno pače? Pletenica je bolje rešenje, ali i nje morate imati mnogo na špulni. Moja zamerka pletenicama je što prosto “ubijaju” vođice kod dugih “runova” - sve se usija. Ni po štap nisu bezopasne, jer su naprezanja kod ovakvog ribolova enormna, a štap zalov soma je bar neki 80-gramac, nije savitljiv baš previše. Ne amortizuje ni štap ni pletenica, sve se na dril prenosi - a to opet znači: skupa mašinica, skup štap (sa kvalitetnim karikama), skupa pletenica. Izgleda da leka nema - džep nek istrpi, ili štap neće istrpeti. Ali i skupo treba znati odabrati I upariti

U Nemačkoj postoji zaista širok izbor štapova za lov soma, a većina nosi nazive po poznatim ribolovcima, piscima-saradnicima najpoznatijih časopisa. Ali, uglavnom su isuviše teški ako su iole pristupačnije cene. Zato je bolje kupovati pribor najpoznatijih firmi (koji je skuplji, iako ne nosi imena somolovaca sa Delte Po ili Ebra), a kvalitetniji je!

Ako lovite varalicom, tada ste zaista pravi sportski ribolovac. A sportski je ne koristiti prejak pribor, dajte i somu šansu. One najveće neka love na pelete, kedere i multiplikatore, neka čekaju i neka se nadaju - mi lovimo one male, do 20-30 kilograma. A takve ko ume (i ima sreće) može i lak(š)im priborom da savlada. Borba se tada zapamti za ceo život, svaki sekund strepnje: “hoće li mi pribor izdržati?” se ureže u pamćenje. A kada uspete, i kad fotografije napravite, kada s društvom za sto sednete, tek onda polako počinjete da odmotavate film I shvatate da ste toga puta načinili pravi podvig.

Zoran Popov

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u