utorak, 22 oktobar 2013 18:52

Džig glave - od Suline do Morave

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

jigTeoriju da smuđ radije napada lakšu glavu, jer težu ne može da usisa, lansirali su lokalni smuđaroši koji su čitavog života pecali samo na vodi (vodama) u okolini svog mesta stanovanja. Tako nisu bili u mogućnosti da svoje lokalno znanje pretvore u globalno saznanje, proverivši svoju teoriju i na drugim i drugačijim vodama.

Bez obzira na enorman broj izlazaka u ribolov tokom godine (jer im je voda pod nosom) brojnost ulova je obrnuto proporcionalna broju izlazaka. Ali i direktno proporcionalna broju lansiranih "teorija". Još kada se "teorija" podupre "argumentima" tipa jedan smuđ 8 kila, desetak preko 5, i bezbroj do 3 kile, i sve "dokumentuje" fotografijama, naivan, mlad, ili neiskusan ribolovac im poveruje. Jer "lokalci" nigde ne navedu najvažniji podatak, da su ti ulovi ostvareni u 15 godina i u 5 hiljada izlazaka. Broj zabačaja izračunajte sami...

I broj pokidanih silikonaca! E, baš stoga, oni forsiraju lakše glave - da bi smanjili (u)trošak. Obično pecaju u kršu, uglavnom bez čamca, pa nema udarca ako džig ne spuste u kamen. Da bi manje zapinjao koristi se (pre)laka glava. A Dunav teče, nosi i zanosi. I granje donosi... 

Moja (sa)znanja su sasvim drugačija. Ali ja sam smuđa pecao od Suline u Delti Dunava na istoku, do Ebra na zapadu, od Tise na severu Mađarske do... Pecao sam ga na kanalima, rekama i jezerima. Stoga decidirano tvrdim sledeće:

Smuđ silikonca u 90% slučajeva uzima u propadanju! A onda nema problema da proguta nešto što mu samo (u)pada u usta, jer je on ispod mamca. Da je obratno, da napada mamac u izdizanju, morao bi imati "usis" ko usivač - da savlada snagu vašeg štapa dok džig dižete, jer se ni pletenica ne tegli. Morao bi da ima usis a la Monika Klintonova. 

Naravno, ako noću lovite gladne "trkače" pod obalom, a vobler vam je skup, tada koristite glavice od 4 grama. Ali za smuđeve (i smuđekanje) mera je od minimum 8 grama pa naviše. U stvari, moja mera je od 12 grama pa do 30, u proseku 14-16g.

Postoji i teorija o "lerovanju". Kao, silikonac treba da što duže lebdi u nekom sloju vode, pa opet treba lakša glava. I tu sam protivan, jer za pecanje "u leru" postoje vobleri, i posebno - suspendinzi! Njima ne morate da "lerujete", možete čak i da skroz "skinete nogu s gasa", jer će suspending ostati da lebdi u tom sloju, neće ni tonuti ni isplivavati. A za "lerovanje" postoje i sporotonući i sporoisplivavajući vobleri. Samo, vobleri su skupi, ali lake džig glave i mali silikonci nisu. A love sitne smuđeve - taman za sitnu decu kod kuće. 

Dragan Jovanov Glod

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u