sreda, 23 oktobar 2013 00:20

Nils Master (II deo)

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Trofej NM JumboJumbo je, ne računajući familiju Invincible (čijih veličina ima 5, 8, 12, 15, 18 i 25 cm) najmasivniji vobler Nils Mastera - težak 32 grama dugačak je 12 cm. Uostalom kakav bi to Jumbo bio da je lagan? To je vobler za ozbiljne ribolovce, koji love ozbiljne ribe, na ozbiljnim vodama (u “ozbiljnim” zemljama - op. ur.), a ja Vam ga predstavljam tek da vidite šta sve Nils Master u svojoj ponudi nudi.

Jumbo roni čak do 6 m u trolingu, ali kada ga povlačite ide nešto pliće. Idealan je za brz troling, ali i za klasično povlačenje na dubokim i većim vodotocima. Konstruisan je s vrlo masivnom, jakom i velikom lopaticom, pozamašne debljine, da bi lopatica, tj. kljun kuckao po dnu, a njegova širina donekle štitila vobler, tj. udice od kačenja za granje.
Kod nas u Srbiji ga možete koristiti za duboka jezera, tamo gde ima štuke (Zavojsko pre svega) ali i za lov na Dunavu, Savi... na svim većim vodama (dubljim) gde ima većih grabljivica. Vibracija mu je umerena, nije prejaka ni za smuđa ako želite da upecate trofejnog. Jumbo je bez zvečke, drveni, to jest “nemi” vobler, a poznato je da veliki smuđevi ne vole zvečeće varalice nego tihe. Drvo od koga se pravi je “apache wood” ali, iskren da budem, ne znam kakvo je to drvo kao ni odakle je. Udice su jake, predviđene da se ne isprave ni kad udari losos.

Trofej NM Haka

Vobler koji je, ipak, više za naše vode je Haka od 7cm. U prošlom tekstu videli ste Haku Shallow, a sad vam prikazujem Haku DD (Deep Diving), dubokoronca od 7cm težine 8 grama. Vrlo je aerodinamičan i može se lako i daleko zabaciti. Roni do 5 metara, ali je tu dubinu teško postići bez trolinga, tako da će, u klasičnom varaličarenju, roniti najviše do 4 metra. I njegov je kljun jak, debeo, širok, tako da ga bez bojazni spuštajte do kamenja na dnu, ili do panja u dubini, samo će kljunom kucnuti a neće se zakačiti. Vibracija je ko i kod mnogih dipranera - brza, ali je artikulisana, podešena (smem otvoreno to reći!) baš za smuđa. Neće ga ni mnoge druge grabljivice zaobići, ali je smuđ taj koji će prvi prići...
Haka DD je od balze, bez kuglica, a ko i svi vobleri Nils Master, ima i on skroz kroz telo čeličnom žicom spojen kljun sa veoma jakim udicama.

Stalwart je izvanredan vobler koga mnogi uvrštavaju u svoje favorite, ali to kriju od svojih kolega. Stalwart je upecao mnogo trofejnih grabljivica od basa do štuke, preko smuđa i soma pa do mladice i pastrmke. Veličine 8 cm i težine 13 grama daleko leti. Idealan je za varaličarenje na bržim rekama, ali ako želite da ga šlepate (troling) treba vam downrigger teg jer ide plitko - do oko 2 metra dubine maksimalno. Ima divlju vibraciju zbog specifičnog kljuna i naročito oblika tela. Takođe nem, nema zvečke, ali ima žicu kroz telo.

Trofej NM Stalwart

Za naše vode, preporučio bih vam, na kraju, obavezno tri modela (pored Invinciblea, koga sigurno imate), a to su: Big Mouth od 7,5cm koji ide plitko, zatim Stalwart 8 cm koji roni nešto dublje, i Haku DD od 7cm koji roni najdublje. Njima češljajte različite slojeve dok ne otkrijete gde su ribe - tada prepustite Masterima da urade ostalo...
I na kraju da podsetim: Svi vobleri Nils Master su made in Finland, i svi imaju nerđajuću čeličnu žicu kroz telo, svi su od drveta presvučeni jakom plastičnom masom zbog zaštite i svi su pojedinačno testirani i podešeni jer su konstruisani za kapitalce.
Zoran Popov

Lajkuj nas na Facebook-u