utorak, 29 april 2014 18:35

Varaličarenje fiderom

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Verovatno ste već bili u prilici da pre kupovine opreme posavetujete nekog budućeg pecaroša, tako da ste se morali dati u silna objašnjavanja šta, kako i zašto, jer naravno, novi pecaroš nije mogao da se odluči niti na kojoj vodi želi da peca, niti zna na koju vrstu ribe hoće da peca… A o tome koja metoda mu najviše leži da i ne pričamo. Verovatno ste i vi bili detaljni i uporni, ali nisam baš siguran koliko ste bili uspešni u tome da novog kolegu ubedite da on iz cuga pronadje sebe u ribolovnim tehnikama, te da na osnovu vaših uputstava kupi odredjeni štap, koji će zatim godinama rado i uspešno koristiti na vodi.

Ali, u medjuvremenu se pojavio feeder štap. Pa su počele u vezi njih da kruže nove priče. Da se baš za ovu osetljivu dubinku može reči da je on od svih vrsti štapova onaj najuniverzalniji pecaroški štap. Niko od onih koji to tvrde nije osporavao da je feeder štap prevashodno fina dubinka, ali… Kažu da na njega se može isto tako montirati wagler pa će biti plovkaroški štap, pa i varalica, pa će poslužiti kao varaličarski štap…

88

Ovo poslednje me je posebno zainteresovalo. Pogotovu što sam u arsenalu pecaroškog pribora pronašao tuce Rapalinih voblera. Eto prilike pomislio sam, nakon dugotrajnih jurnjava za deverikama i šaranima da proverim priču na vodi o feederu varaličaru. Zanimalo me je kako će se snaći moj 3,6 m dugačak Aggressive Carp Feeder u ulozi varaličarskog štapa. Nisam puno odugovlačio vreme, dopunio sam veliku plastičnu kutiju za pribor sa woblerima i sajlama, pokupio opremu i pravac Tamiš kod Tomaševca.

Bio je prelep sunčani avgustovski dan, kad sam negde oko 9 sati blizu brane na obali Tamiša skinuo klasičnu montažu sa lomljenim antitangl cevčicom, i bez da bilo šta drugo menjam na priboru vezao sajlu na osnovni najlon i zakačio wobler. Za kombinaciju štapa, najlona i mašinice ne može se baš reći da je ona optimalna za varaličarenje, ali želja za novim iskustvom učinilo je svoje. Tako da je Agressiv Carp Feeder, opremljen sa najlonom SPRO Carp Maxx 0,22, koji je bio namotan na špulnu mašinice SPRO LCS 750 sa bajtrannerom bio prisiljen da lovi štuke. Ostavio sam medium vrh na štapu, pa sam se tešio da valjda imam i neko varaličarsko iskustvo, pa ću se kako umem i znam potruditi da ublažim nesklad pribora.

89

90

Kod prvog zabačaja mi se učinilo da je oprema teža nego što bi to bilo poželjno, ali i to da kod zabačaja vobler solidno leti. Bio je to Rappalin 13 gramski Clackin' Rap CNR-6 zlatne boje. A kasnije sam i osetio da se poprilično lepo ponaša u vodi. Počeo sam njim da špartam vodeni stub Tamiša. Kod trećeg zabačaja vrh je klimnuo. Evo prvog poteza. Osetio sam udar, prestao sam da motam ručicu mašinice, te pustio malo vrh štapa prema napadaču da ima vremena da jače zagrize mamac. I onda kačio. Medium vrh je bez greške odradio kontru. Feeder štap se u svom maniru savio, i ubrzo se našla moja prva štuka ulovljena sa feeder štapom na obali. Jeste da je bila neka dečurlija, ali štuka je štuka. Vatreno krštenje feeder štap je prošao uspešno. Bacao sam zatim varalicu još neko vreme… I došle još četiri štukice. Šta da kažem, nit sam bio tužan niti veseo. Prestao sam da varaličarim iz prostog razloga jer mi je varaličarenje preselo zbog učestalog spašavanja štukica sa udice, kao i njihovo ponovno vraćanje u slobodu. Neka narastu pomislio sam tad, bolje da ih ne povredjujem, ionako sam već iskusio rad feeder štapa u štukolovu. Osetio sam štap pri zabacivanju, ponašanje vrha u kontri, ali i rad čitavog šapa prilikom poentiranja ribe.

91

92

S obzirom da se feeder štap dokazao na svom privremenom radu kao varaličar, vratio sam ga na u iskonsku funkciju. I zapevao je onog trena, čim sam vratio na njega standardnu klasičnu feeder montažu sa uglastom mrežastom hranilicom od 25 g. Naime za sledećih nekoliko sati dok sam lovio s njim mirne ribe čuvarku su mi skrasili za uslove na Tamišu vrlo lepi srebrni karaši.

Ako još dodam da je i meni prijao feeder štapov preobražaj u njegovu osnovnu namenu mogu da primetim da sam te subote doživeo prijatnu pecarošku avanturu na Tamišu.

A o feeder štapu u funkciji varaličarskog štapa eto mojih doživljaja. Feeder štap može da posluži i za varaličarenje. Ali po mom mišljenju samo po principu ako nema konja dobar je i magarac. Ostajem pri tome da je feeder štap ipak onda pravi, kad se koristi kao fina dubinka.

Ištvan Kazi

Lajkuj nas na Facebook-u