utorak, 15 jul 2014 11:53

Vobleri – (s)lomljeni kljunovi

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Najpopularniji vobler (ne samo kod nas!) je Rapala Shad Rap Shallow Runner. Razlog je u neobično konstruisanom kljunu, koji je postavljen na sam “nos”, vrh voblera, a svojim oblikom daje vobleru specifičnu akciju. I ne tera ga previše u dubine!

Plitkoronci su zato toliko popularni - što ih mnogo teže zakačite za prepreku u vodi, ili kamen na dnu. Za noćni lov smuđa su ko stvoreni, a i za basa po plitkim kanalima. Takođe i za štuku je plitkoronac često poguban jer i ona se može uloviti pri površini. Zato je, recimo, Alex Tango SR toliko tražen, jer nije mala stvar imati vobler a la Shad Rap - ali duplo jeftiniji!

Međutim, većina ribolovaca teško da zna da je veoma komplikovano da se konstruiše lovan plitkoronac, a još teže mali crankbite (tzv. “kruškica”). Tajna je baš u tom kljunu. Naime, kako je mesto gde se takav kljun postavlja strogo određeno, mora se veoma tačno podesiti i veličina i oblik kljuna, pa uskladiti sa veličinom samog voblera. Kod klasičnih pitkoronaca kljun se uglavnom postavlja ispod glave voblera (Minnow tip), recimo kao kod Rapale Original Floating, Alex Costa SR i sličnih. Kod Minnow plitkoronaca kljun se može pomerati uzduž tela, sve dok se ne nađe pravo mesto, može se kljun napraviti malo veći ili manji, širi ili uži, može se korigovati ugao...

Lomljeni-kljun

Kod “L” kljuna je sve to nemoguće - kljun je na vrhu nosa i - tačka! Stoga je konstrukcija plotkoronaca Shad ili Crankbite tipa toliko zahtevna, a naročito kod malih “kruškica”, gde se javlja još jedan problem - kratko, debelo, zdepasto telo zahteva hirurški precizno mesto gde će se kljun ugraditi.

Fizika je opet neumoljiva, jer poprečni presek malene debeljuce naglo opada - smanjuje se prečnik svakim delićem milimetra uz ili niz telo, pa se mora paziti na balans. No, tema nije “buca-debeljuca” nego plitkoronci sa “L”  kljunom.

Dve Rapale su mi omiljene, ali ih već odavno nema u proizvodnji? U poslovnu politiku Rapale se priznajem sve manje razumem! Za mene je suludo prestati s proizvodnjom Fat Rap-a Shallow Runner i tonućeg Coundown Shad Rapa, jer su oba modela bila baš lovna, nesvakidašnje uspešna. Sad, da li je razlog “tihi” prelazak na plastične a ovi su od balze - ja ne znam? Znam samo da sam njima (u)lovio! Fat Rap SR (SR - Shallow Runner) je bio smrt za basa, a tonući Shad Rap za smuđa, zbog specifične malo “tiše” vibracije, znatno mirnije od brata mu - plivajućeg Shad Rap Shallow Runnera.

Alex-Tango

No, koga nema bez njega se mora! Ako nema tih plitkoronećih Rapala tu je naš Alex - i to u pravim veličinama: Tango SR od 6, 7, 8 cm. Tango SR s (umalo ne rekoh pak...) “L” kljunom, kod nas takav kljun zovu i “lomljeni”?! Kljun je na nosu, pa pomeranja uz telo nema,  mora se “fundamentalno obratiti pažnja na ponašanje” (što bi reko Radovan III), da bi se dobila željena akcija, tj. sve proporcije (i kljuna i tela) moraju biti do tančina usklađene, da bi se dobila akcija a la Shad Rap. A koliko je Alex Tango uspešna zamena za Rapalu SSR, pa…

Mnoge plitkoronce sam testirao, lovio njima. Naravno, i meni je kao i mnogim drugima, Rapalin Shad Rap Shallow Runner favorit, tačnije vobler univerzalac! Ali univerzalno nije uvek i najbolje. Čak obratno: univerzalno je za svašta ali retko kad najbolje! Ko razume - shvatiće. Za pecanje voblerima potrebno je znanje i “imanje” – imati ih dovoljno, različitih tipova, veličina, dekora i dubina. Rapala Shallow Shad Rap jeste rodinačelnik plitkoronaca, ali nisu grabljivice uvek na površini. Neke nisu nikad! Ali i Rapala SSR, kao i mnogi drugi površinci konstrusani su prvenstveno za Amere, za basa ponajpre. Za takve becanje nema mane. Ali mi im pronalazimo druge namene…

Tango-Som

E, da – umalo da zaboravim: postoje “lomljeni kljunovi” i polomljeni. Ovi drugi su danas, nažalost sve brojniji. Sve češći što su “no name” vobleri jeftiniji - i šareniji. Jer ih mnogi prave, prave ih u ogromnim serijama i daju “ubojite" nazive. No, to je već druga tema koja ne važi samo za voblere – danas je, uglavnom, sve “bolje što kratkotrajnije, da bi kupili ponovo ranije”.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u