četvrtak, 24 jul 2014 10:21

Ujed repom, lov na viđeno

Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

Jedna od brojnih zabluda koje prate bucova je i da napada velikom brzinom zato da bi repom “ošajdario” po kauglerima pa ih, potom, ošamućene gutao, jer nema zube! Dobro, ako je tako, zašto baš nikad varalicu ne napadne tako - zašto nikad ne izvadite bucova zakačenog za rep? Nije valjda da ribice napada repom, a varalice ustima...

Kod nas ga, većinom, love mušicama (strimerima) i vaser-kuglom, ili nizom mušica uvezanih iza teže kašike - pilkera. Zabacuje se daleko, vuče brzo... jer kažu da bucov strašno vidi. Iako nigde nije dokazano da vidi bolje od pastrmke, ili smuđa... moguće je da (zbog prelamanja svetlosti u vodi!) on vidi nas pre nego mi njega. Vidi, jer lovi danju, pri površini. To jest, mi lovimo te bucove - sa površine -  koji dižu nesnosnu buku dok raubuju.

Bucovi-Trofej

Opet, dešavalo mi se vrlo često, i to zimi u dubini, da sam sporo džigujući smuđa hvatao  krupne bucove! Znači, nije potrebno uvek besomučno okretati ručicu mašinice (taj stil su izgleda preporučili proizvođači i prodavci istih - ništa tako uspešno ne urniše role ko svakodnevno “bucovisanje” teškim pilkerima!). Ali to je već tema za zimu, a sad smo u vrelini leta...

Zahvaljujući basu, i kod nas su “preko Bare” doplivale varalice čudnih oblika i još čudnijih načina vođenja. A da i ne pominjemo imena, poput “zare-cigare”, “torpeda” ili “popera”. Pošto je o njima podosta pisano, ja se neću u ovom osvrtu upuštati u načine njihovog vođenja, kad sve to već znate: vodite ih kao kada pecate basa, samo brže i bez čestih pauza. Iznenadićete se koliko ćete biti uspešni - iako nikad nećete izvući bucova koji je “torpedo” napao repom!

Bucov-Zeljko

Na slikama je Željko Kosorić i neki njegovi bucovi. Verovatno je taj Drinski vuk ulovio najviše velikih bucova u ex-YU – pitajte ga koliko ih je udarilo repom – op. D.J.

Pored pomenutih površinica, probajte i varalice koje nazivamo “glavinjare” (Rapala Rattlin’ Rap, Heddon Sonar, Cotton Cordel Super Spot, Bill Luis Trap) i, svakako, legendarnu “Čikadu”, ili našu domaću verziju te pakleno vibrirajuće varke. Svaka od ovih pominjanih varalica se vodi specifičnim načinom, ali i sličnim - brzo. Naravno, ako vam je to preskupo pecajte strimerima i pilkerima, ali zaboravili ste da kad je varaličarenje bucova u pitanju gubljenja (kidanja) varalica nema - pecate ga na površini.

Andrej Mirkov

 

Lajkuj nas na Facebook-u