utorak, 18 mart 2014 10:04

Balans bele – White Balance

Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Pojava digitalne fotografije je unela neke nove pojmove koji nisu postojali u doba klasične, analogne fotografije. Jedan od tih pojmova je i "balans bele". Međutim, manje je poznato, pogotovo mlađim fotografima, da je ovaj fenomen poznat još iz doba filma, tj. filmske emulzije. Naime, ni filmska emulzija nije bila podjednako osetljiva na sve svetlosne uslove, pa su postojali filmovi za dnevno i veštačko svetlo, infra-crveni spektar svetla itd. Ako bismo filmom za dnevno svetlo slikali pod svetlošću sijalice, dobijali smo žućkaste ili crvenkaste fotografije. Skoro ista stvar se dešava i danas u modernoj digitalnoj fotografiji.

Bela-0

Pojam "balans bele" (white balance, skraćeno WB) može zvučati pomalo zbunjujuće, ali je to u osnovi sposobnost čipa-senzora, da pod različitim svetlosnim uslovima, prepozna belu boju i na osnovu tog parametra podesi sve ostale boje na fotografiji. Ljudsko oko, kao i mozak, imaju savršenu mogućnost da pravilno prepoznaju belu boju u svim vremenskim uslovima, međutim senzor nema. Da bi čip na ispravan način "prepoznao" belu boju, mi mu pomažemo na taj način što postavljamo unapred definisane vrednosti za balans bele boje, a na osnovu svetlosnih uslova u momentu kada želimo da napravimo fotografiju. Pogledajte primer na ovoj fotografiji.

Bela-3

Razlika je više nego uočljiva. Na levoj strani vidimo kako izgleda kada je balans bele pravilno postavljen (izmeren). Na desnoj strani je pogrešno postavljena vrednost, a razlika je više nego očigledna. Na ovom jednostavnom primeru lepo možemo videti koliki značaj za dobru fotografiju ima pravilno postavljen WB.

Kao što sam već rekao, današnji aparati imaju nekoliko unapred postavljenih vrednosti (zasnovanih na temperaturama boja za datu vrednost), pa na osnovu toga postavljamo balans bele na jednu od tih pozicija. Najčešća predefinisana podešavanja su: sunčano, oblačno, hladovina, sijalica, neonsko svetlo itd.

Postavljanje balansa belog na opciju "Auto" je najjednostavnije i često se preporučuje početnicima, ali isto tako, često se mogu desiti greške, kada algoritam pogreši. Mogućnost greške drastično raste pod složenim uslovima, kada se mešaju dnevno i veštačko svetlo, doba dana, itd. Zato je dobro što je više moguće upoznati svaku od ovih opcija i koristiti je umesto standardne "Auto" varijante.

Praktično svi novi aparati imaju i mogućnost ručnog podešavanja balansa bele boje i to preko opcije "Custom WB". Ovo je praktično najprecizniji mogući metod i preporučujem da ga koristite kad god je to moguće. Postupak je (na skoro svim aparatima) sledeći: Postavite WB na "Custom". Ispred objektiva postavite beli ili sivi (neutralni) papir, tako da pokrije celo vidno polje! Pritisnite taster Ok, sačekajte da aparat proračuna vrednosti i gotovo! Kad budete snimili fotografiju, dobićete savršeni tonalni spektar boja, isto kao i u prirodi. Kod sledećeg fotografisanja ćete ponoviti postupak, jer svetlosni uslovi verovatno neće biti isti. Drugim rečima, bilo bi dobro da podesite balans bele pre svakog fotografisanja!

Ipak ovo nemojte shvatiti doslovno, jer ako fotografišete po vedrom danu, u kratkom vremenskom razmaku, neće biti potrebe stalno vršiti merenje, jer će uslovi biti nepromenjeni. Međutim, ako fotografišete po promenljivom vremenu, u sumrak i li jutro, bilo bi dobro da često menjate vrednosti, jer se uslovi mogu promeniti za kratko vreme.

Bela-4

Postupak ručnog podešavanja balansa bele može ponekad oduzimati previše vremena, pa zato možemo nabaviti i poseban filter koji se postavi ispred objektiva. Na ovaj način uvek možemo brzo i jednostavno izvršiti pravilno podešavanje. Ovakav filter je lagan, zauzima malo mesta i nije skup. Ako ipak nemate mogućnosti (ili vas mrzi) da sami merite balans bele, onda postavite WB na neku od predefinisanih vrednosti ili Auto.

Takođe, treba reći da je balans bele boje važno dobro odrediti, naročito kada fotografišemo u JPEG modu! Ako slikamo u RAW modu, onda ćemo WB lako doterati u nekom specijalizovanom softveru za manipulaciju RAW fajlovima.

Oni iskusniji i skloniji eksperimentisanju se mogu igrati i namerno postaviti pogrešnan WB, da bi dobili neke specijalne efekte! Pogledajte fotografije dole. Isti motiv deluje kao da je snimljen u vrelo letnje popodne ili hladno jesenje jutro.

Bela-1

Bela-2

Ipak savetujem da za početak postavljate WB na pravilnu vrednost, jer će samo tako vaša fotografija delovati privlačno za oko. Pravilno odeđen balans bele je samo jedan segment u postupku dobijanja dobre fotografije. U sledećim tekstovima ćemo se pozabaviti i ostalim bitnim preduslovima za dobijanje kvalitetne fotografije.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u