četvrtak, 17 april 2014 09:49

Pentax 645Z

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Najbolji prijatelj moga oca, a kasnije i moj dobar prijatelj, iako je bio dosta stariji od mene (vezivala nas je ista ljubav prema fotografiji), decenijama je koristio Pentax foto aparate. Prvo analogne (filmske), a kasnije i digitalne SLR. Uz njega i njegove aparate i objektive, imao sam priliku da se uverim kako Pentax aparati i objektivi ni po čemu nisu zaostajali za svojom "poznatijom" Canon i Nikon braćom.

U ovom tekstu ćemo se upoznati sa jednim totalno novim Pentax aparatom, koji nije ni kompakt, ni MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera), ni Fx niti Dx DSLR (Digital Single Lens Reflex Camera), već spada u grupu srednjeformatnih kamera (Medium Format). Ovakvi foto aparati nisu nikakva novost, iako čak i neki iskusniji fotografi nisu do detalja upoznati sa karakteristikama i prednostima srednjeg formata. Najpoznatiji proizvođači srednjeformatnih kamera su Hasselblad, Mamiya, Phase One, Leica, Rollei... a od ruskih je naročito dobar bio Kiev.

Ovakvi aparati su u doba filmske emulzije koristili veći format filma od standardnog "Leica" formata 24 x 36mm. Hasselblad je recimo, koristio dimenziju 60 x 60mm. Ovo je u praksi značilo značajno bolji kvalitet snimka, sa više detalja i boljim kontrastom. Jednostavno, više svetla znači bolju fotografiju! Današnji digitalni srednjeformatni aparati rade na sličnom principu, sa tom razlikom što umesto na filmsku emulziju, svetlost pada na digitalni senzor. Kao i u doba filma i u digitalno doba više svetlosti na senzoru i veća površina senzora znače bolju fotografiju.

SEnzor

Pogledajte na ilustraciji koliko je srednjeformatni senzor veći od Full Frame snezora. Napomena: veličina Full Frame senzora je jednaka dimenzijama snimka standardnog Leica formata filma.

Na prvi pogled je jasno vidljivo da je srednjeformatni senzor znatno veći od Full Frame senzora, čak 1,7 puta. Međutim, veličina sa sobom nosi i cenu. Veliki senzor mora biti skup i tu pomoći nema. Mada, kupci ovakvih kamera najčešće obraćaju više pažnje na ostale karakteristike nego na cenu.

Najširu uporebu srednjeformatne kamere imaju u modnoj i pejzažnoj fotografiji. Dakle ovakve kamere su uglavnom rezervisane za profesionalne fotografe, ali i dobrostojeće amatere, kojima nije žao da potroše popriličnu svotu novca za ovakve aparate. A nisu ni malo jeftini. No, vratimo se aparatu koji ovaj put predstavljam.

Pentax-2

U pitanju je sasvim novi Pentax 645Z, koji će se u prodaji pojaviti u junu mesecu ove godine. Ovaj aparat zamenjuje četiri godine star model 645D i donosi neka suštinska unapređenja. Glavna razlika i unapređenje se ogleda u sasvim novom CMOS senzoru (prethodnik je imao CCD čip) od 51,4 MPx i dimenzija 43,8 x 32,8mm. Zanimljivo je istaći da se identičan senzor nalazi i u još dve srednjeformatne kamere: Hasselblad H5D i Phase One IQ2.

Ovakav senzor omogućava dobijanje digitalne fotografije rezolucije 8256 x 6192 piksela. Takođe, ovako veliki senzor omogućava izuzetno visok ISO raspon, od standardnih 100, do fantastičniih 204.800, sa manje šuma u odnosu na Full Frame senzore. Ovo omogućava snimanje iz ruke gotovo po mraku.

Ovaj Pentax može da snima i video u Full HD rezoluciji od 1920 x 1080 piksela, a raspon ekspozicija je standardan i kreće se od 30sec do 1/4000sec.

Pentax-3

Na zadnjem delu aparata se nalazi TFT LCD ekran dijagonale 3,2" sa približno 1.000.000 tačaka. Ono što nije uobičajeno za ovu klasu aparata je rotirajući ekran. Svi koji koriste dobrobiti ovakvih ekrana znaju koliko ovo može biti korisno. Sa druge strane, ovaj aparat će ipak najveći deo vremena biti na stativu, pa je rotirajući ekran dodatni plus.

Telo je izrađeno od legure magnezijuma, izuzetno je robusno i zaptiveno je na čak 76 mesta, kako bi se maksimalno neutralisalo dejstvo kiše, prašine, itd.

AF modul izoštrava koristeći 27 tačaka, ovim aparatom možete praviti 3 fotografije po sekundi (frames per second) u nizu, a tražilo pokriva 98% vidnog polja.

Kao što rekoh, srednjeformatni aparati nikada nisu bili jeftini. Pentax 645Z će koštati oko 8500 dolara, dok će za objektiv biti potrebno doplatiti još 850 - 3000 dolara, u zavisnosti koji model izaberete.

Iako je ovo na prvi pogled jezivo skupo, u svetu srednjeformatnih kamera je, mogli bismo reći - jeftino. Većina ostalih Medium Size kamera je daleko skuplja. Recimo, neki Hasselblad modeli koštaju neverovatnih 30.000 – 40.000 dolara! U tom svetlu posmatrano, Pentax je bagatela.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u