utorak, 29 oktobar 2013 21:38

Srebrno jezero - švajcarski revir

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

srebrno 10Srebrno jezero već poduže predstavlja pravi dragulj turističke ponude ovog dela zemlje, a od nedavno, od kad je Silver Lake Resort počeo tu da investira, i turistički centar čitave Srbije. Jezero pruža obilje mogućnosti bavljenja raznim malim sportovima kao i rekreacijom na vodi, a među pecarošima je odavno postalo omiljeno stecište. Slavu je steklo pre nešto manje od dvadeset godina, kada je upecan nezvanični svetski rekord – šaran od 44 kilograma, koji se pominje u Ginisovoj knjizi!

Locirano je u severoistočnom delu Srbije, na karpatskom obodu Panonskog basena, nedaleko od ušća Peka, na jednom od najlepših delova Dunavskog basena, uz desnu obalu Dunava, u regionu Braničeva, na par kilometara od Velikog Gradišta.

Nalazi se na svega 110 kilometara od Beograda.

Da bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda, 1971. godine, dunavac koji je obilazio oko Ostrva pregrađen je nasipom u gornjem toku, kod sela Zatonja. Tako je nastalo jezero površine oko 500 hektara, 14 km dugačko i oko 300 m široko, dubine na pojedinim mestima i do 13 m.

srebrno 11

Zahvaljujući snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od Dunava i obezbedjuje dotok sveže vode. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine što omogućuje da voda bude besprekorno čista i bistra.

Zbog izuzetne lepote Srebrno jezero s pravom nosi naziv Srpsko more, pa stoga, iz godine u godinu, predstavlja omiljeno izletište nekada uglavnom lokalnog stanovništva a danas mnogobrojnih turista iz čitave Srbije, i sve više inostranstva.

Posebno je privlačno ribolovacima, jer je dosta bogato sledićim vrstama ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik... a zbog ulova ostvarenog 17. juna 1994. godine kada je Aca Stojanović upecao šarana teškog 44 kg, dužine 109 cm, obima 142 cm., moglo bi se nazvati i Jezero rekorda. Danas se jezero redovno poribljava i revnosno čuva od krivolovaca i nesportskih ribolovaca.

srebrno 12

Hladovina bagremove šume i dobra klima, čine da boravak na ovom, švajcarski čistom, ribolovnom reviru ostane urezan u pamćenje.

Gostima Srebrnog jezera na raspolaganju su kako hotelski tako i prvatan smeštaj, brojni restorani, kafići i kafane, a ljubazni domaćini učiniće da Vam duži boravak ili vikend izlet ostane u lepom sećanju.

Kada se svemu doda i izuzetno zanimljivo blisko okruženje Srebrnog jezera (Dunav od Rama do Golupca i Đerdapska klisura) ne postoji razlog da bar jednom ne svratite.

A kad jednom dođete… dolazićete redovno.

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u