ponedeljak, 04 jul 2016 14:08

Mercedes slučajno sabotira Hamiltona

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Teško je biti Englez u nemačkoj ekipi!

Da ne bude zabune: ovo je isključivo moje subjektivno mišljenje, objektivno onoliko koliko može biti razmišljanje ostrašćenog fana F1 koji iznad svega voli vozače sa mudima do kolena. Kako sam vatreni navijač Ferrarija trebalo bi da budem ladan ko špricer, ali ne mogu – posle mojih nesrećnih crvenih žestoko navijam za crnog! Dakle...

Formula 1 je biznis, veliki i skup biznis, a samo naivci veruju da je sport u kojem vlada fer plej. Uostalom, zar nije još daleke 1956. Ferrari favorizovao Engleza Pitera Kolinsa naspram Argentinca Fanđa jer će, tako se tada govorilo u kuloarima, biti bolja prodaja Ferrari automobila u Engleskoj nego Argentini. Samo tada je među vozačima bilo fer pleja i solidarnosti – Kolins je u poslednjoj trci sezone, u Monci 1956. ustupio svoj bolid Fanđu (kojem je Ferrari crko) iako je u slučaju da Mos u Maseratiju odustane Kolins mogao postati šampion. Ali Englez je bio džentlmen, u pitu je ustupio svoj bolid Fanđu a oni su podelili bodove. Pobedio je Mos, ali je šampion postao Fanđo. Italijani su se kiselo radovali.

Monca-1956

Enco je smatrao vozače za sijalice: „kad pregore – promeniš ih“. Uh, sve bih dao da je doživeo da vidi „sijalicu“ Šumahera! Ovako, čak i ne zna za njega. Ne zna za čoveka čije je ime postalo skoro pa poznatije nego njegovo prezime. Jer, bez obzira na sve, u Formuli 1 se prvenstveno pamte trkači. Na kraju krajeva, F1 je svetsko prvenstvo vozača!

Bojim se da i u Mercedesu slično rezonuju – odvrću i zavrću sijalice, smatrajući da njihov bolid stvara šampione, a ne da rasni vozači to postaju zahvaljujući svom umeću. Njima bi, verujem, mnogo više pasovalo da sad malo Rozberg bude prvak. Jer postane ni Luis to i treći (četvrti, peti...) put može se desiti isto – da Luisovo prezime postane slavnije nego ime ćerke osnivača firme. E, to se ne sme dozvoliti ni po koju cenu!

hamilton-mercedes

Pogodite da li je ovo Rozbergov ili Hamiltonov bolid?

Stoga u pitu Luisu menjaju gume za preko 4 i po sekunde a Niku za 2,25; zato Hamiltonu na kraju stavljaju sporije gume (žute) a Rozbergu brže (crvene), stoga u Montekarlu prošle godine pozivaju Luisa u pit bez ikakve potrebe; zato se ove sezone Luisov bolid često kvari, crkava elektronika itd – a Rozbergov radi ko sat, tj. ko Mercedes. Samo su smetnuli s uma jednu stvar: Luis Hamilton je rasan trkač a Niko Rozberg samo solidan F1 vozač! Jer Niko može postati šampion jedino ukoliko ne bude Hamiltona u istom timu. Uostalom, u McLarenu je početnik Hamilton bio uspešniji nego dvostruki šampion Alonso!

Naravno, u Mercedesu znaju da ne smeju javno da sabotiraju Hamiltona, ali nije nenormalno da mu mehaničari „malo“ sporije zamene gume, ko što „nije“ sumnjivo kad mu stave sporije, da i ne pominjem „višu silu“ – kad bolid otkaže. Ali kada je previše „slučajnosti“ imam pravo da sumnjam, zar ne?

Rozberg-Hamilton

U Austriji je kod Luisa proradio čist inat: e kad je tako, sad ćete videti! Pa u poslednjem krugu, a sa sporijim gumama, pretekne Rozberga! I to preticanje proslavi čitav svet Formule 1 osim bosova Mercedesa, a Lauda čak za sudar okrivi Hamiltona! Luis kriv - ajde?!

Kad u timu ne postoji striktna podela na prvog vozača i vodonošu takve kolizije su neminovne. Ali kako „odvrnuti“ trostrukog svetskog prvaka koji vozi ko Fanđo a zavrnuti nekoga ko solidno vozi ali koji - ko i pominjani Mos – ima pobede, ali nema titulu.

Ja se zaista trudim da verujem da je pitanju isključivo biznis i marketing, a ne rasizam! No decidiran odgovor dobili bi jedino kada bi u kokpitu Engleza Luisa sedeo Nemac Sebastijan! Pa ukoliko bi i Fetela opstruirali ko Hamiltona, onda... Šta mislite, da li bi?

Na kraju: znajte da je Ferrari „odvrnuo“ Šumahera 2006. i to posle fenomenalnih vožnji – setite se GP Brazila, poslednje trke sezone i jedne u Mihaelovih najspektakularnijih vožnji u karijeri! Ali koliko bi Ferrariju odgovaralo da jedan vozač osvoji 6 ili ćak 7 titula u njihovom bolidu. Stoga je odvrnut Šumi a zavrnut Alonso.

Ne sme se više nikad dozvoliti da veća zasluga za titule pripadne vozaču nego bolidu! Čak su i laici čuli za Prosta i Senu, ali mnogo manje njih zna da su vozili za McLaren. Plus što su Mercedes i Ferrari fabrike koje prodaju automobile a ne neka „štala“. Zato godine gospodnje 2016. šampion Formule 1 mora biti Niko Rozberg!

A ja ću navijati za Hamiltona - iz inata! Jer teško je biti Englez u nemačkoj ekipi, a još teže crn u beloj!

FjodorD 

P.S. Ovo sam napisao pre tačno 3 meseca, a juče je u Maleziji Hamiltonov Mercedes naprasno crko, baš dok je Luis ubedljivo vodio a Niko bio četvrti. Ko veruje da je opet slučajno neka komentariše ispod - svaki komentar je dobrodošao. 

Lajkuj nas na Facebook-u