četvrtak, 01 septembar 2016 12:28

Pobesneli Maks Ferštapen

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Formuli 1 su očajnički potrebne promene jer gledanost opada. Stoga bosovi F1 panično traže „kviska“ ne bi li se povećala zainteresovanost ledalaca, time i sponzora, a ne shvataju da oni brojnim zabranama, glupim pravilima i paušalnim kaznama ubijaju draž trkanja. Zato su gazde Formule 1, ali posebno mediji, oberučke prigrlili mlađanog Maksa Ferštapena i lansirali ga u nebesa (plus mu Red Bull "daje krila"), poredeći ga čak sa Senom. Max novi Sena, ajde?! Evo na zaplavljenom linku tipičnog teksta i to Mladena Jergovića u kome je sve pogrešno prikazano, neshvatljivo neshvatanje šta je formula 1.

Sena-Max

Međutim, poznavaoci F1, a posebno oni sa dužim stažom, znaju da je takvo poređeno neprimereno i čak neumesno, da ne kažem smešno. Zar sada, pored vladajućeg Hamiltona i četvorostrukog šampiona Fetela treba tražiti naslednika legendarnog Brazilca u golobradom mladiću?! Po čemu je to Max toliko poseban? Zar po tome što se 2015. švercovao iza vodećeg i tako preticao zaostale koji su se sklanjali jer im je mahano plavim zastavicama. To jeste bilo simpatično lukavstvo ali ne i neko trkačko umeće. Dobro, Max jeste agresivan, ali zar to nisu Luis i Sebastijan, zar Rikardo ne koči kasno. Agresivnost nije ludost, to je bitna karakteristika vozača F1, a za rasnog trkača neophodna osobina. Ali agresivci poput Sene i Mensela, ili Šumahera i Hakinena, jesu vozili na ivici ali nisu izazivali opasnost – setite se fantastičnog Mikinog preticanja Šumija. Šta bi bilo da je tada u bolidu sedeo Max a da ga istovremeno pretiče Šumi sa leva a Mika sa desne strane i da je vrludao na pravcu.

Max-Sumi

Mali, kad porasteš moraćeš razlikovati agresivno od opasnog!

Hrabrost počinje tamo gde prestaje razum, ali ludost je apsolutno ignorisati oprez. A Max upravo to čini – zanemarujući opreznost izaziva opasnost! Recimo, u Belgiji 2016. je na startu imao drugu poziciju i najbrže (super meke) gume, ali je zabrljao – Kimi i Fetel su ga ko od šale obišli. I šta onda čini Max? Pravi glupost! Jer Rozberg, Kimi i Fetel (skroz levo u kraju fotke) zauzimaju levu stranu pred oštrom desnom krivinom La Sors i naravno koče. Ali Max tada ubrzava i ide iznutra sa desne strane?! Naravno, Kimi takvu glupost ne očekuje (pod tim uglom i tom brzinom niko ne može proći tu krivinu), a Fetel ga i ne vidi. Sebastijan agresivno skreće desno – ali ostavlja mesto Raikonenu. Skreće desno i Kimi... ali odjednom stiže Max. Stiže, i upropasti trku svoj trojici.

pocetak

kraj

Međutim, Max i mnogi mediji krive Sebastijana, samo njega, iskljućivo Fetela. Ajde?! Pa Sebastijan je bio trkački agresivan a okasneli Max opasno neodgovaran. Ili je možda računao da će se i Fetel i Kimi skloniti da on prođe. E pa nisu! I nije, bre, Kimi ostavio rupu da se Max provuče, nego se, naprotiv, pozicionirao za što brži prolaz krivinom.

O onom opasnom vrludanju na Kemel pravcu da i ne govorim. Kada pri 300 i više kilometara na sat tako menjate pravac ogromna opasnost vreba ukoliko drugi bolid prednjim točkom naleti na zadnji točak prvog – nema tog downforcea koji će sprečiti da bolid bude katapultiran u vazduh! Maksova sreća je što je iza bio Ledeni Finac, ali šta da je da je bila neka usijana glava sa sporijim refleksima?

Maksa pod hitno treba „uštrojiti“ – za njegovo dobro! U protivnom, budu li mu sudije i dalje gledali kroz prste na „mladalačke bravure“ a mediji tetošili i veličali, napraviće neko zlo. Ako ne sebi, a ono drugima. Jer Maks nije Sena! A nije ni Šumi, jer je Mihael bio bezobrazno agresivan ali ipak ne i glupo neodgovaran. Uostalom, evo malo statistike:

Sena je svoju prvu pobedu ostvario u drugoj sezoni u F1, 1985. u Lotusu – u svojoj 18. trci i na kraju te godine bio četvrti u generalnom plasmanu. Šumaher je takođe prvu pobedu ostvario u drugoj godini u F1 (prvoj sezoni koju je celu odvezao), opet u 18. trci, u Benetonu i bio treći u sezoni 1992. Maks Ferštapen sada vozi svoju drugu seznu u F1, prvu (i za sad jedinu) GP pobedu ostvari je svojoj 24. trci – i to u Red Bullu. Po tome već kasni za Senom i Šumijem, a šta će sve postići u Formuli 1 najpreciznije ćemo moći izmeriti – i tek tada ga upoređivati – kada izveze magične 162. trke. Ukoliko doživi, jer nastavi li ovako može sa Senom biti poređen jedino po... Ma, bolje da ne prizivam zlo.

Uostalom, Hamilton je jedan od najbržih trkača u F1 svih vremena, a u svojoj prvoj sezoni je bio drugi u generalnom plasmanu, jer je kao početnik nanizao pregršt pobeda 2007. godine (prva GP pobeda u svojoj 6. trci u životu!) i za 1 bod izgubio titulu. Istina, vozio je McLaren, ali opet zar ne treba Luisa porediti sa Senom a ne Maksa. Ipak, možda je poštenije Luisa porediti sa Prostom, jer Hamilton njegove rekorde ganja ove godine, Senine je već porušio .

A Maksa možemo porediti sa Senom i Šumijem tek kada u inferiornom bolidu pobedi nekoliko puta po kiši! Na muci se poznaju junaci, a po kiši rasni trkači! Naravno, najbolji imaju najviše pobeda baš na legendarnoj stazi Spa, a Max je na kvalifikacijama bio drugi, u trci jedanaesti. Hamilton je startovao poslednji a na kraju stigao treći! Ali opet po medijima bruji: "Maks novi Sena". Ajde?!

Dragan Jovanov - FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u