ponedeljak, 27 novembar 2017 13:19

Sena u senci Hamiltona

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Tek što je završena sezona 2017. a već je počelo nesuvislo poređenje, ostrašćeni navijači  upoređuju Luisa sa Senom a Mercedes sa Ferarijem?! Naravno: mladost – ludost. Jer samo oni koji nikad nisu gledali Senu mogu da svrstaju Hamiltona pored njega, ili čak ispred. Jeste da je Luis osvojio više pol pozicija i od Šumahera, nanizao više pobeda i od Sene i od Prosta, ali aman – ova „elektronska“ Formula sa daljinskim upravljanjem iz boksa se ni po čemu ne može poredi sa onom gde je ulog bio život! Uostalom novi logo najbolje svedoči o današnjoj F1 – niko živ ne bi pogodio da je ovo ispod novi zaštitni znak Formule 1.

f1-logo

Sada se vozi 20 (ili više) trka po sezoni, ko ima dominantan bolid može lako ostvariti 15 (pa i više!) Grand Prix pobeda u jednoj godini (piste bezbedne, motori uštrojeni, po kiši se i ne trka... nema odustajanja). Još ukoliko nema konkurenta u timu... idi begaj. A Sena je imao Prosta, Prost Senu u onom McLarenu – obijica Mensela i Pikea u Williamsima! Luis ima... Botasa. Dok je imao Rozberga nije baš sve bilo lako, 2016. „bolji od Sene“ izgubio je od timskog kolege koji u F1 ne važi baš za neku trkačku veličinu.

Sve u svemu, Luis Hamilton jeste vrhunski vozač, zasluženo četvorostruki šampion, ali i najveći srećnik u Formuli 1. U svojoj debitanskoj sezoni 2007. odmah je seo u vrhunski bolid i bio drugi, potom je postao šampion 2008. – pobedio je Masu sa jednim bodom prednosti, iako je Masa ostvario 6 pobeda a on 4. Zar to nije sreća?

Sledećih 5 sezona Hamilton nije vozio superioran bolid, ali ni loš. Plasmani su mu sledeći: 5. 4. 5. 4. 4. Ne drugi ili treći, nego četvrti i peti. A McLaren-Mercedes tih godina nije bio loš koliko sada Alonsova McLaren-Honda. Sena bi tih godina bio bar treći, ako ne i drugi – a sigurno ne bi nikad izgubio od timskog kolege Batona. Ili od Raikonena u... Lotusu!

Međutim, kada je Mercedes postao superdominantan, nizao je Luis pol pozicije, pobede i titule. Istina, vodio je tešku bitku sa klupskim kolegom Rozbergom, a sada i sa Fetelom u Ferariju. I opet sreća, jer je Fetela 2017. pratila nesreća. No, jedno je sigurno: Hamilton je bolji od Rozberga. Da li od Fetela ne zna se, jer je Fetel u manje dominantnom Red Bulu od njegovog Mercedesa nanizao 4 titule zaredom, i urnisao Hamiltona od 2010. do 2014.

Luis-sanja

Prema tome, dragi prijatelji, kad zbrajate, poredite i, pre nego što napišete, zapitajte se koliko bi Sena imao pol pozicija, GP pobeda i titula da je vozio onaj McLaren i ovaj Mercedes – i to po 20 trka u sezoni! A Sena je karijeru otpočeo u Tolemanu, Fetel u Toro Rosu... Hamilton jeste ove godine potukao Senu i Šumahera po pol pozicijama, ali ko za to mari – to je nebitno. Kao i broj bodova u karijeri jer se sada za pobedu dobija 25 poena a nekad samo 10, ili svega 9.

Što se poređenja sa Šumaherom tiče (verovali ili ne, glupost je bezgranična pa već i toga ima?!), možemo pokušati ovako: Hamilton je do sada odvezao 208 trka, ostvario je 62. Grand Prix pobede i osvojio 4 titule šampiona F1. Šumaher je u 208 trka ostvario 83 GP pobede i osvojio 7 (sedam!) titula šampiona!!! Sada zamislite da je Šumi 1994, 1995, 2000, 2001, 2002... onim dominantnim Benetonom i Ferarijem vozio 20 trka po sezoni, koliko bi još pobeda nanizao tih godina, koliko pol pozicija osvojio sa, recimo, Ferarijem F2004, hehe. I ko zna, da je bilo još 4 trke po sezoni, ko bi bio šampion 1997, 1998, pa i 1999. da i ne pominjem 2006. godinu. Stoga: u pamet se, navijači – ma čiji bili!

Dragi prijatelji, Hamilton će zauvek ostati u Seninoj senci, ko i Fetel u Šumaherovoj, ma šta u karijeri postigli. Jer su senke Kišnog čoveka i Gospodara kiše ogromne. Možda ne i podjednake, ali previše velike i za Luisa i za Sebastijana. Stoga neka oni nastave međusobne obračune, za sada su izjednačeni – egal po titulama - i neka obrate pažnju na Maksa, a Senu i Šumahera neka ostave na miru! Pa i Prosta. Ukoliko niste gledali Pelea i Maradonu (pa i Krojfa) batalite poređenje Ronalda i Mesija sa njima. Jer se ni jedna stvarna legenda ne poredi ni sa kim!

Legenda-F1

A kada se pominje Mercedes protiv Ferarija, zapitajte se, recimo, za koga navijaju Nemci – za Mercedes ili Fetela? Jer ako za Ferrari navijaju jedino Italijani otkud onda da bar polovina F1 sveta navija za „crvene“. Mislim da ova slika dovoljno svedoči ko je najveća legenda u Formuli 1. Amin.

I na kraju: niko normalan neće negirati veliko vozačko umeće Hamiltona, ali će jedino budala verovati da je bolji od Sene. A to što Luis izjavljuje, tačnije: odvaljuje, mačku o rep. Pa eto i Alonso negira Fetela – stavlja sebe ispred Sebastijana, a Lauda veliča Maksa kao da se ne seća Sene 1984. i vožnje po kišnom Monaku – u Tolemanu, bre!?! Po čemu je Niki svrstao Maksa ispred svih, kao najvećeg talenta niko pametan ne razume, osim ukoliko nije iz ljubomore (i Sena i Niki imaju po 3 titule – ali ih niko ne poredi!), jer je mladi Max već odvezao 3 pune sezone u F1, ostvario tri pobede a po plasmanima je 12, 5. i 6. Naravoučenije: vrhunski vozač ne mora biti pametan.

Dragan Jovanov Glod – FjodorD

P.S. Tekst sam napisao malo ostrašćeno, jer sam besan kada neko skrnavi ispomene na Senu i Šumahera!

Lajkuj nas na Facebook-u