petak, 11 januar 2019 09:57

Seb brani sebe, ali i Šumahera

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ovo je godina odluke. Ukoliko Fetel 2019. pobedi Hamiltona spasao je... Šumahera. I sebe. Jer ako opet trijumfuje Hamilton može se dogoditi da Luis (pre)stigne Mihaela, pošto se vozi mnogo više trka po sezoni, a to bi značilo da Formula 1 kakvu sam voleo više praktično ne postoji, pošto je sada bolid sve. No, ne bi za to bio kriv Hamilton zato što je rođen pod srećnom zvezdom i što je na vreme prešao u Mercedes, nego upravo Šumaher! Jer je (kako priznaju i Toto Volf i Ros Bron) za ovakav Mercedes i te kako zaslužan Mihael koji je u Mercedes i doveden da bi unapredio bolid i pomogao svojim enormnim znanjem da se usavrši i postepeno osposobi da pobeđuje.

f1-sumi

Šumaher osvaja pol poziciju u Monaku 2012

E sad, što je u takav bolid seo Luis a ne Sebastijan d(r)uga je priča. No, za Šumija je i bolje što nije, jer da je u Srebrnu strelu sa turbo motorom uskočio Fetel posle Red Bulla sa 4 uzastopne titule Šumaherovi nedostižni rekordi bili bi već dostiguti, ako ne i prestignuti, pošto bi tada imao bar 7, ako ne i svih 8 (9?) titula. Stoga Fetel ove godine MORA da pobedi, i tako spase i sebe i Šumahera. Ne uspe li... adio Ferrari.

f1-max

Max i Šumi

Feršapen? Jok, teško, jer ko zna koliko će još vremena trebati Hondi da dostigne Mercedes i Ferrari, a teško da ikad prestigne. No, ako bi Honda bila bar donekle konkurentna (ne obavezno i superiorna) tada bi, siguran sam, Maks odbranio Šumahera. Realno, bolji je od Luisa i Sebastijana samo da li i dovoljno zreo za titulu? Leklerk može biti iznenađenje, ali ne sezone nego tek (po)neke trke – teško je protiv Luisa, Seba i Maksa u prvoj sezoni u Ferariju i tek drugoj u F1.

f1-seb

Fetel i Šumaher

Za trijumf u Formuli 1 često je potrebna sreća. Recimo 1986. je bolid Williams-Honda apsolutno dominirao, ostvario je 9 pobeda (5 Mensel i 4 Pike), ali je šampionat osvojio Prost u McLarenu sa 4 pobede (njegov klupski drugar, takođe veliki srećnik F1 Keke Rozberg, ni jednu). Nesrećni Mensel je u poslednjoj trci odustao, pobedio je Prost, ali bi Mensel i pre poslednje trke bio šampion da ga je Pike propustio u Monci. Tada je Pike bio prvi a Mensel drugi, ali to je bila pirova pobeda za Williams – osvojili su Šampionat konstruktora ubedljivo, ali su bukvalno prokockali vozačku titulu.

Arivabene očigledno ne zna istoriju Formule 1. Jer da zna naredio bi kumu Raikonenu da odmah, u Nemačkoj, propusti Fetela (na svežim gumama) a ne da Seb izgubi deset i više sekundi vozikajući se iza sporog Kimija, dok ih Hamilton sustiže! A u Monci je trebalo da još na startu Kimi propusti Seba, ali mu niko nije rekao da treba da zatvara (blokira) Luisa a ne klupskog kolegu. Naravno, „fer taktiku stratega“ Arivabenea pozdravili su navijači Raikonena i... Mercedesa! Da li i Ferarija? Ne tvrdim da bi Fetel bio šampion, grešio jeste 2018, ali bar ima opravdanja u „strategiji i taktici“ „vođe“ tima. Sada je Arivabene otišao, na radost tifoza, pa Fetel više neće imati opravdanja ukoliko ne uspe – osim ukoliko bolid ne bude loš.

f1-arivabene

Ja sam vatreni (ostrašćeni!) navijač Šumahera i ne bih želeo da neko nezasluženo prestigne Mihaela. Jer ruku na srce, ni Hamilton ni Fetel nisu klasa Šumahera ili Sene. Oni jesu neosporno vrhunski vozači, ali još uvek nisu nanizali spektakularne pobede u inferiornim bolidima ili superiorne po kiši. Na ruku im ide i ovakva F1 gde je enorman značaj bolida, kao i veliki broj trka po sezoni, pa su Šumijevi nedostižni rekordi postali dostižni. Stoga ja sada navijam protiv Hamiltona, a za Fetela. Iako ne bih imao ništa protiv ni da šampion postane Lekler. Pa i Max, što da ne.

f1-kubica

Dva srećkovića, šampiona F1 i nesrećni Kubica

Peti kandidat ne postoji pošto Kubica nije rođen pod srećnom zvezdom. Jer da je imao sreće bio bi bolji od obojice – kao što je i bio. Eto, kao i u životu tako i u Formuli 1 – nekog prati sreća, nekog nesreća. Jer da nije poginuo Askari koliko bi titula imao Fanđo, da nije poginuo Klark koliko bi titula imao Stjuart. Da Kubica nije nastradao i da je vozio Luisove ili Sebove bolide šta bi bilo? No, kako bilo da bilo, desilo se šta se desilo – idemo dalje. Sezona 2019. je pred nama. Samo još da suđenje bude pošteno eto nama uzbuđenja na pretek.

Dragan Jovanov FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u