subota, 11 januar 2014 12:12

Formula 1 – turbo gluposti

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

(Neverovatne gluposti – dupli bodovi i izmešani brojevi)

Da nije glupo bilo bi smešno: FIA (Svetska automobilska federacija) je odlučila da će od ove godine u Formuli 1 na poslednjoj trci sezone biti dodeljivani dupli bodovi, da bi se tako odlučilo o tituli. Eto još jedne veštački izazvane zanimljivosti, tj. neizvesnosti i uzbudljivosti, a sve u cilju… mućki na kladionicama!

Šalim se, ali… Šta ukoliko (a baš bih voleo, iako ću 2014. navijati za Kimija i Masu!) Fetel na poslednjoj trci zaostaje za Alonsom, recimo, 49. bodova, Špancu u poslednjoj trci crkne turbo – a pobedi Nemac! No, nisam jedino ja razočaran glupostima gazda Formule 1. To glupavo pravilo je momentalno izazvalo gnevne reakcije kod mnogih pravih ljubitelja Formule 1, jer smatraju da je tako nešto potpuno nepotrebno, da je to još jedna neviđena glupost u brojnim promenama u pravilima Formule 1 2014. godine. FIA je objavila da će dupli bodovi na poslednjoj trci, kao, pomoći da šampionat bude u samom fokusu do poslednjeg sekunda sezone, i taj predlog je jednoglasno usvojen u Parizu na sastanku timova F1. Eto zbog čega želim Fetelu u Red Bulu da još na polovini sezone obezbedi 5. titulu, a idioti iz FIA-e nek se nose u tri lepe!
Ovogodišni šampionat završava se 23. novembra na trci za Grand Prix Abu Dabija. Zbog tog nakaradnog pravila ta trka (koja već po tradiciji ne obiluje nikakvim posebnim uzbuđenjima) će vredeti duplo više od legendarne Monce, Monte Karla, ili moje omiljene staze Spa-Frankoršamp u Belgiji. Po takvom bodovanju pretprošle sezone (2012. godine) ne bi bio Fetel šampion, ali ni Hamilton 2008. niti Šumaher 2003, nego bi titule osvojili Alonso, Masa i Raikonen. Da ne idem dalje… glupo da gluplje ne može biti! Zar turbo motori u F1 nisu dovoljni, nego su neophodne i turbo gluposti?!

Sena-Sumaher

Druga glupost, ali manja i bezazlenija, je princip kažnjavanja od po 5 sekundi za manje prekršaje, ali će timovi tek naknadno odrediti način primene istog. Recimo, predlažem da tih 5 sekundi Fetel odradi u onoj trci u kojoj vodi sa minutom prednosti!

Treća glupost je sasvim bezopasna po regularnost takmičenja. Vozači će ubuduće svake sezone voziti bolid sa istim brojem na njemu (sem šampiona, za kojeg je rezervisan broj 1). Da će baš to privući nove fanove čisto sumnjam, samo ću imati muke da popamtim ko je ko. FIA je vozačima dala brojeve od 2 do 99 da biraju, a broj 1 imaće aktuelni šampion Sebastijan Fetel na svom Red Bulu. On je odlučio da ukoliko ne osvoji petu titulu uzme broj 5. Evo koje su brojeve izabrali ostali vozači:

Red Bul: Sebastijan Fetel - 1 (odnosno 5), Danijel Rikardo - 3.

Mercedes: Luis Hamilton - 44, Niko Rozberg - 6.

Ferari: Fernando Alonso - 14, Kimi Raikonen - 7.

Lotus: Roman Grožan - 8, Pastor Maldonado - 13.

Meklaren: Dženson Baton - 22, Kevin Magnusen - 20.

Fors Indija: Niko Hulkenberg - 27, Serhio Perez - 11.

Toro Roso: Žan-Erik Vernije - 25, Danil Kvjat - 26.

Vilijams: Felipe Masa - 19, Valteri Botas - 77.

Zauber: Adrijan Sutil - 99, Esteban Gutijeres - 21.

Marusija: Žil Bjanki - 17, Mark Čilton –

Katerhem: Tek treba da saopšte imena vozača koji će voziti za njih.

Šta da vam kažem dragi prijatelji, i sami vidite da neprestano buše nove rupe, sve dok se saksija ne raspadne. Uostalom, bolje bi im bilo da pročitaju OVAJ (klik na link!) tekst ukoliko žele uzbudljiviju Formulu 1.

2014-F1

Ko je iz kojeg tima prešao i gde vidite na ovom "lavirint" crtežu. Tokom godine na sajtu žemo redovno pratiti trke i na forumu diskutovati, a ja ću ovaj tekst završiti tužnim podsećanjem:

Naime, ove godine se navršava dve decenije od Senine pogibije, pa sam stoga stavio uvodnu fotografiju sa starta tragične Imole 1994. U prvom redu vidite Senu u Vilijamsu i Šumahera u Benetonu.

A sada se i Šumi bori za život…

FjodorD

Lajkuj nas na Facebook-u