ponedeljak, 04 novembar 2013 17:58

Novak osvojio Paris Masters, može li biti broj 1. na kraju godine?

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Igrom kojom je još jednom pokazao zašto je trenutno najbolji na svetu, Novak Đoković je u finalu Paris Masters-a savladao, sa 2:0 u setovima (7:5, 7:5), Davida Ferera. Ferer je u oba seta imao vođstvo od 5:4 i servis za set ali je baš tada Novak pokazao svoju, pre svega mentalnu, snagu.

Nole-paris2014

Ferer je predhodno izbacio svog zemljaka Nadala iz daljeg takmičenja pobedivši ga prvi put ove sezone. Nadal definitivno nije u formi kao u predhodnom delu sezone ali je verovatno stekao dovoljnu prednost da na kraju godine završi kao broj 1.

Đokovićev zaostatak u odnosu na Nadala trenutno iznosi 1.420 bodova, i ukoliko Španac ostvari barem jednu pobedu na završnom Mastersu sezone u Londonu, Novak neće moći da ga prestigne već sledeće nedelje. Međutim, srpski teniser ima priliku da dodatne bodove osvoji u finalu Dejvis kupa, od 15. do 17. novembra, kada Srbija dočekuje Češku.

To ujedno znači da će Španac ukoliko dođe do dva trijumfa u prestonici Velike Britanije definitivno će i osigurati prvo mesto na kraju 2013. To će Nadalu poći za rukom čak i ako Novak ostvari svih pet trijumfa u Londonu i osvoji Dejvis kup sa nacionalnim timom Srbije.

Do kraja godine Đoković bi mogao da osvoji ukupno 1.725 bodova ako trijumfuje u svim predstojećim mečevima, ali i naš tim osvoji elitno takmičenje.

U Londonu se za svaku pobedu u grupnoj fazi dobija po 200 bodova, trijumf u polufinalu donosi 400, a titula dodatnih 500 bodova. U Dejvis kupu za svaki trijumf sleduje po 75 bodova, ali u slučaju da Novak ostvari oba trijumfa, za sedam pobeda ove sezone osvojio bi 225 bodova. Sve to ukazuje da Novak mora da ima savršen niz, ali i da Nadal ostvari iznenađujuće loš plasman u Londonu da bi došlo do smene na tronu.

Đoković prvi meč u Londonu igra u utorak od 21 čas sa Švajcarcem Rodžerom Federerom, dok se Nadal od 15 časova istog dana sastaje sa sunarodnikom Davidom Fererom. Đoković je u grupi i sa Huanom Martinom del Potrom i Rišarom Gaskeom, dok će Nadalovi preostali protivnici biti Tomaš Berdih i Stanislas Vavrinka.

Lajkuj nas na Facebook-u