subota, 16 novembar 2013 12:22

Dejvis kup 2013 – Srbija šampion

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

(Totalni kvalitet je najviši oblik patriotizma, a Nole je apsolutni kvalitet - Nole je Made in Serbia!)

Tenis je još uvek „beli sport“. Sad da li zbog igrača u belom (nekad je belo bilo obavezno!), da li zbog igrača belaca – ne znam. Biće ipak da je naziv otud što su tenis igrali buržuji. Naravno belci, bogati belci. Mnogi su imali svoje terene, a danas ih imaju desetine (stotine) hiljada Amerikanaca. Bazen i tenis teren – to je simbol elite.

Ali otkud tu Srbije? A nigde Amerike?!

Koliko Srbija ima teniskih terena, a koliko SAD?

Koliko Srbija ima bazena, a koliko SAD? Vaterpolo se ne može igrati na suvom, a Srbija nema more (nema Crne Gore).

Ali fudbal može. E tu imamo više terena i igrališta nego SAD. A opet, nisam siguran da smo u fudbalu bolji od njih. U tenisu i vaterpolu jesmo!

Sad, eto, igramo finale sa – Česima! Ni oni nemaju mnogo terena ni mnogo tenisera, ali imaju Navratilovu, Lendla... imaju školu. Imaju tradiciju. Zbog toga su oni u finalu a ne USA, Engleska, Australija, Nemačka, Francuska...

Ali zašto je Srbija u finalu?

Iz inata! Zato što Nole voli Srbiju! Zato i Srbija voli njega.

Nažalost, ne cela. I ne sva. Jer ovde uvek opstaju mediokriteti koji u životu ništa nistu postigli (čak i ako su neki kapital stekli) pa su alavi na slavu. Tuđu ne podnose, sopstvenu nemaju, pa se „proslavljaju“ zlobnim i podmuklim komentarima po forumima, Fejsbuku – internet je mesto gde i magarci mogu da glume lavove.

E takvi, kao, vole Noleta – a u stvari ga mrze, ljubomorni su na njegovu slavu, zavidni na njegove pare. Takvi jedva čekaju da Nole izgubi, iako to ne priznaju.

Takvi i Srbiju, kao, vole – a u stvari navijaju protiv! Takvi jedva čekaju da izgubimo, da bi potom, kao, „argumentovano“ kritikovali. Iako 99% takvih nikad nije uzelo reket u ruke. Ma ne reket, takvi skoro da nikad nisu šutnuli na „mali golić“, nikad loptu u koš ubacili. To su magarci.

Navijati protiv sopstvene zemlje (ma kakva da je!) može jedino magarac.

Jer se lav za sopstvenu zemlju bori, ma kakva da je – njegova je!

Bori kao Nole! Kao Zimonjić, kao...

Naravno, Nole sam nije dovoljan, treba još nekoliko igrača. A Srbija ih ima. Stoga treba nekako „demokratski“ Orlovima potkresati krila. Naši teniseri su orlovi, a ne fudbaleri. Fudbaleri su ..lovi a ne orlovi.

Sad, Nole je suviše velika zverka, nije zgodno njega dirati. Ali Viktora što da ne – taman se napenalio. I „haški tribunal“ je presudio – Troickog na doživotnu osudio. Stoga što nije... pišao! More, serem im se na takvu pravdu!

Naravno, takva osuda kod Srba izaziva revolt. A kod Noleta i ostalih Orlova gnev – a on kod lavova rađa inat!

Stoga, bojte se magarci!

No, ni „Hag“ nije dovoljan, pa na scenu stupa... sudbina. Janko se povredio. Bože, ima li te. Ako te ima zašto dozvoljavaš da magarci likuju?

No, ja se ne uzdam u Boga – nego u nas. U naš inat. Što veća nepravda tim jači inat! Iako je inat loš zanat sada nam je neophodan. Ustalom, inat boli – a to mogu stoički da istrpe jedino lavovi. Inat je tešak zanat, nije za svakoga. Lavovi imaju pravo na inat, a ne magarci. Magarci su tvrdoglavi iz gluposti, ne iz inata.

Da li će Srbija osvojiti Dejvis kup 2013. ne znam. Niti je to više uopšte bitno. Jer i ako izgubimo, ako budemo „tek“ drugi na svetu, za mene smo šampioni. I za mnoge druge. Bitno je samo lavovski se (iz)boriti za svoju zemlju. Sve ostalo nije važno.

No, ukoliko Arena ne bude sva tri dana puna značiće da nismo Orlove zaslužili. Jer sada nam treba i pomoć publike. Pa i one bučne, one koju će posle optuživati da je nesportski pomagala našima, da je nekulturana. Ako, marim baš. Ovoga puta je sve dozvoljeno.

Uostalom, možete li zamisliti kako bi se u sličnoj situaciji navijalo u Italiji, Hrvatskoj, Španiji... u SAD – da su oni domaćini u finalu Dejvis kupa. Ali nisu – domaćin je Beograd.

Stoga brateee, neka bude šta biti ne može!

Dragan Jovanov Glod  

davis-cup  

Lajkuj nas na Facebook-u