subota, 19 oktobar 2013 15:58

Meč štapovi za pecanje vegler plovcima

Ocenite ovaj članak
(22 glasova)

Svaki stil i tehnika pecanja imaju neke svoje zakonitosti, posebnosti i različitosti u odnosu na neku drugu tehniku ribolova. Isto tako je i sa štapovima za pecanje na plovak. U zavisnosti od tipa plovka i vode na kojoj pecamo, razlikujemo nekoliko tipova štapova, prilagođenih određenoj tehnici: bolonjeze štapovi, meč štapovi i štekovi (petljaši).

Ovom prilikom ćemo se pozabaviti štapovima za pecanje različitim vrstama veglera, takozvanim meč štapovima (Match Rods).

Postojbina ovakvih štapova je (zamislite opet!) Engleska, a nastali su kao rezultat eksperimentisanja i prilagođavanja uslovima koji vladaju na Britanskim ostrvima. Vremenom su se proširili na celu Evropu, pa samim tim i kod nas. I pored svega, čini mi se da kod nas još uvek nisu prihvaćeni onoliko koliko zaslužuju. Razloga za ovo ima više, uz relativnu neinformisanost u vezi upotrebe, preko zablude vezane za cenu ovakvih štapova, ali zbog neverice u njihovu snagu i sposobnost da se izbore sa krupnim ribama. U nastavku teksta ćemo videti da nema mesta bilo kakvim nedoumicama, jer su meč štapovi neverovatno efikasni, ali i sasvim razumnih cena.

Meč štapovi se najčešće koriste za pecanje na mirnim vodama veglerima, mada to nikako nije čvrsto pravilo, čak naprotiv, veoma uspešno se mogu koristiti i na tekućim vodama, uz upotrebu posebnih stik plovaka - stikova. O tome pogledajte tekst Stik plovak (Stick Float) – meč pecanje na tekućoj vodi.

Standardni meč štap (na slici ispod) je napravljen iz tri dela, najčešće je dugačak od 3,9 do 4,2 metra (mada ima i dužih od 4,5m), ali još jedan detalj ga odvaja od ostalih tipova, a to su provodnici.

match-rod-tr

Meč štap ima na sebi veliki broj provodnika specifičnog izgleda i namene. Naime, zbog vremenskih (ne)prilika koje vladaju na Britanskim ostrvima, kao što su vlaga i česta kiša, bilo je potrebno omogućiti da se tanki najlon ne lepi na (skoro) stalno vlažni blank. Ovo je postignuto veoma dugačkom, tj. visokom stopom karike.

match-guides-tr

Na slici iznad se vide neke tipične meč karike. Ove karike mogu biti dvostopalne i jednostopalne. Kao i sve ostale, tako i ove utiču na akciju samog blanka. Ovo zavisi od broja karika navezanih na štap, ali i od toga jesu li jednostopalne ili dvostopalne. Proizvođači se iz ovih razloga ponekad odlučuju za kombinaciju ova dva tipa - na donjem delu štapa vezuju dvostopalne, a na gornjem jednostopalne.

Još jedna bitna stvar kod meč štapa je broj karika koje su na njega vezane. Dobri (i skupi) štapovi imaju uglavnom više karika od nekog jeftinijeg. Obično broj karika na štapu standardne dužine od 3,9m varira od 10 do čak 17. Veći broj karika znači ravnomernije raspoređivanje opterećenja na blank i pravilniju krivu savijanja. Zbog ovako velikog broja karika, izuzetno je važno da budu pedantno vezane u nizu. Osim što ružno izgleda, loše (ukrivo) vezane karike utiču na daljinu izbačaja, a takođe pogoršavaju i performanse štapa.

Još nešto vezano za karike - kvalitetne su napravljene od silicijum karbida (SiC), ali nemojte po svaku juriti za SiC karikama! Bolje je imati dobre AlO nego neke "bezimene" SiC, koje su SiC samo po imenu!

Sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju je spoj na štapu. Dobri meč štapovi najčešće imaju spigot (trn), mada u poslednje vreme čak i štapovi iz nižih kategorija imaju ovakav spoj.

Drugi način spajanja segmenata je standardni put over spoj. U poslednje vreme sve popularniji je put over spoj koji liči na spigot, tj. donji deo štapa na koji se navlači gornji deo je posebno obrađen, pa veoma liči na spigot. Put in se sve ređe koristi kod meč štapova. Međutim, za koji god se način spajanja odlučili, vodite računa o tome kako su ovi spojevi odrađeni (o tome i nekim drugim detaljima nešto kasnije).

Drška (rukohvat) meč štapa se izrađuje (kao i kod ostalih vrsta štapova) od plute, ali i od kombinacije plute i gumiranog EVA materijala. I pluta i EVA daju lep osećaj pod rukom, s tim što su štapovi čije su drške isključivo napraljene od plute po pravilu nešto skuplji. Ja lično, najviše volim kombinaciju pluta – EVA (mada je ovo sasvim subjektivno), slično kao na slici dole.

match-butt-tr

Sada bih se vratio na dužinu meč štapa. Kao što rekoh, standradna tj. opšteprihvaćena dužina meč štapa je od 3,9 do 4,2 metra. Ove dužine zaista mogu da pokriju najveći broj situacija na vodi, ali ćemo se sigurno naći i u situaciji kada je obala zarasla u travu, drveće se nadvija nad vodu, puno ribolovaca oko nas itd. Sa druge strane, često ćemo biti u prilici da pecamo na manjim vodama gde nema potrebe za velikim dužinama štapova.

Nalazio sam u časopisima, sajtovima ili forumima podatke da se meč štapovi prave isključivo u dužinama od 3,6 metara pa naviše. Međutim, postoje i kraći modeli, namenjeni za upotrebu na manjim vodama ili komercijalama. Ovi štapovi se prave u dužinama od 3 do 3,3m i ponekad maju u svom nazivu reč “Mini”.

mini-float-rods-tr

Namenjeni su recimo za pecanje šarana peletima i za sve druge, već spomenute situacije kada je kratak štap u prednosti nad dužim.

Osim trodelnih (ili nekih višedelnih) modela, postoje i telemeč štapovi. Ovakvi štapovi su u prednosti nad klasičnim modelima po jednostavnijem i lakšem transportu. Uglavnom su brze akcije, zbog većeg broja kraćih segmenata, ali po mom skromnom mišljenju, osim lakog transporta, telemeč štapovi nemaju drugih prednosti u odnosu na trodelne modele. Lično, uvek bih se opredelio za štek model od tri dela.

Kada je u pitanju težina bacanja meč štapova, početnici često mogu ostati zbunjeni “malim” težinama bacanja ispisanim na blankovima. Međutim, ne brinite, ovi štapovi imaju sasvim dovoljno snage da se izbore čak i sa krupnim šaranom. Najčešće se izrađuju u težinama bacanja od 5-15 ili 10-20 grama, mada se prave i u ostalim kombinacijama. Kod modela namenjenih za velike i teške veglere, težine bacanja idu i do svih 100g, što ipak najčešće možemo videti na nekom telemeč modelu.

Kako odabrati pravi model? Pre svega, predlažem da pročitate (ako već niste) tekst Skupo je – jeftino, a zatim proverite stanje vašeg novčanika. Ranije su meč štapovi bili dosta skupi, pa je i to bio jedan od razloga što su ih naši ribolovci izbegavali. Međutim, danas je situacija po tom pitanju značajno bolja. Sasvim solidan meč štap se kod nas može kupiti već za 50€, pa čak i nešto niže, dok je cena boljih štapova oko 100€. Najbolji meč štapovi naravno, koštaju još više. Nažalost izbor nije naročito bogat i raznovrstan, ali ipak ima dovoljno modela koji bi bili veoma zanimljivi. Namerno ne bih navodio ni jedan poseban model, ali savet je da kupite neki štap poznate i proverene firme. Predlažem da ne ulazite u avanturu kupovine nekih “bombastičnih” modela firmi koje postoje jednu sezonu i nikada više. Kada odaberete štap po svojoj želji, preostaje samo da ga odnesete na vodu i – uživate!

Vladimir Jovicki Jovis

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u