utorak, 22 oktobar 2013 13:23

Shimano Rarenium za sirote Evropljane

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

rarenim levaRarenium CI4 je novi adut Šimana za široke evropske narodne mase. Evropi se nudi za iduću sezonu, u samo četiri veličine: 1000FA, 2500FA, 3000SFA i 4000FA, dok ga u Japanu ima i u veličinama 5000 i 6000, i u verzijama C2000 i C3000. Ko to procenjuje (ili podcenuje) Evropu pojma nemam. Ili je ja precenjujem?

Odmah da bude jasno, Rarenium je po Shimanovoj hijerarhiji (za Evropu) na 4. mestu, iza "finalista" Stelle i novog Twin Powera CI4. Kako ovaj narod priznaje samo finaliste... loše mu se piše, jer nije čak ni u borbi za "bronzanu medalju" pobedio - treći je Twin Power FC iz 2009. godine. Iza je dvoručni Stradic FC, pa Technium FB, itd. Pošto srednje klase ovde nema, bogatiji (ili zaluđeniji) kupovaće Stelle i Twin Powere, a siromšniji Techniume i ostale, još jeftinije mašinice. Eto zbog čega sam skeptik.

Ali da mi malo podrobnije pogledamo taj Rarenium.

Napravljen je od novog materijala (i korpus i rotor), nazvanog CI4. To znači: "Carbon Interfusion 4". Novi kompozit je po njihovim podacima 20 procenata lakši i 1,6 puta jači od kompozita koji su se do sada koristili za izradu mašinica. Stoga je Rarenium 2500 i 3000 težak svega 200 grama, a model 4000 teži 260g. Prenosni odnos je 5,0:1, a najveći je i najsporiji (pa time i najjači), sa odnosom 4,8:1. Svi imaju po 6 S-ARB kugličnih ležaja i jednosmerni valjkasti super-stoper. Ne treba ni pominjati da ima Worm Shaft, i dve osovinice koje stabilizuju klizač beskrajnog vijka. Ručica se ušrafljuje u telo mašinice - što pozdravljamo. A najviše to što se uz njega sleduje i rezervna špulna! 

Mašinice vizelno privlače pažnju, prvenstveno zbog žutih A-RC špulni. Oblik tela i rotora su klasika, nasleđeni od rodonačelnika serije pod imenom Nasci.

Po meni, cena ovakve role ne bi smela da pređe 150 (160) evra, a nikako da pređe "psihološku" granicu od 200! Jer, Biomaster je napravljen u Japanu, a Rarenium u Maleziji. Zašto Biomastera nema u Evropi - ne znam. Ali znam zašto više nema modela Shimano Aspire - zato što je bio "previše" trajan za cenu po kojoj se u Srbiji (Mađarskoj) prodavao. No, ako Rarenium posmatramo kao siromašniju sestru Sephie, teško da će koštati samo toliko - jen je jak, bez obzira što u Maleziji ne rade za jene.

Ovde toliko, a detaljnije u "Trofeju".

Dragan Jovanov 

rarenim desna

 

Lajkuj nas na Facebook-u