utorak, 22 oktobar 2013 13:52

Jugoslovenski sajam i srpski vašar - LORIST

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
 

loristKad veletrgovac postane prodavac, sajam se pretvori u vašar.

Na ovaj osvrt isprovicirao me je komentar u vestima o najavi LORIST-a  jednog Nišlije. I, kada se pogleda spisak izlagača iz ribolovne branše, skoro da bih se složio sa njegovom opaskom o ovoj, nekada veoma uglednoj, sajamskoj manifestaciji. Jer, činjenica je da u Nišu bude više domaćih proizvođača nego u Novom Sadu. Zašto je to tako?

Zbog cene, naravno. Jer u Nišu svoje proizvode prodaju uglavnom mali proizvođači, praktično domaća radionost (plovci, varalice, itd.). Za takve je zakup štanda na LORIST-u preskup. Stoga u Novom Sadu skoro da ne možete da pronađete štand nijednog domaćeg proizvođača, pa čak ni iz Novog Sada. Međutim, u Srbiji ima (fala Bogu) i prilično velikih proizvođača, izvoznika, kojima ne bi cena trebala da bude prepreka, jer sajam treba računati u rashode a ne prihode. Prihodi se ostvaraju naknadnom prodajom i izvozom. Pa, ima li boljeg mesta od LORIST-a da pokažu svoj reprezentativan asortiman? U Srbiji ima uglednih proizvođača hrane, olovica i raznih sitnih ali neophodnih pecaroških potrepština, svetski poznatih proizvođača varalica, itd… ali ih na LORIST-u već godinama nema.

Stoga na LORIST-u izlažu, gotovo isključivo, (vele)trgovci i vlasnici malih prodavnica, a sajam im nije trošak nego prihod – prodaju (uglavnom) na malo. Međutim, nema onih najpoznatijih, onih koji su imali najveće štandove i najraznovrsniju ponudu – zastupnika poznatih brendova! Zašto njih nema?

Zato što se trenutna koncepcija sajma ne uklapa u njihove vizije. Naime, visoki troškovi za velike štandove bi imali opravdanja samo ako bi takvi sajam iskoristili za sklapanje novih poslovnih aranžmana – a ne prodajom na malo. Njihov cilj su kontakti sa trgovcima - a ne sa ribolovcima pojedincima. Jer, na sajmu se izlaže, prikazuje, reklamira… ali prvenstveno sklapaju poslovni aranžmani. Ako se prodaje na malo, međunarodni sajam postaje običan palanački vašar.

Ali nije uvek bilo tako. Ja pamtim i srećna vremena kada je Hala 1 bila rezervisana za renomirane izlagače iz zemlje i inostranstva, kada su tu izlagali DAM, ABU, Mitchell, Shakespeare… i posetiocima delili kataloge na srpskom! Tek u drugoj hali su bili prodavci svega i svačega...

Šta mislite, gde je bilo više posetilaca, u prvoj ili drugoj hali?

U prvoj, neuporedivo! U njoj bio međunarodni sajam, u drugoj domaći vašar.

Sajam je bio jugoslovenski a vašar srpski.

Međutim, vremenom se vašar, mic po mic, pomerao ka prvoj hali...

Jedino isto je što se, i dalje, pljeskavice dime napolju. Ali ni one nisi iste – nekada su bile od mesa!

Dragan Jovanov Glod

P.S. Tako sam pisao lane, jer je bilo ko i preklane. Ali sudeći po broju izlagača tekst komotno može važiti i za LORIST 2011.

 

Lajkuj nas na Facebook-u