utorak, 22 oktobar 2013 14:03

Shimano Stella FE - dalja razrada dobre ideje

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

shimanostellafe200Nova godina i Božić su pravo vreme za poklone - a lepši poklon od ovoga (za ribolovce) ne postoji, pa čak i ako volite Daiwu, jer meni je lepša i od njih - iako su Daiwe uvek bile zavodljivije. Stoga, hitno uputite SMS ili e-mail (za pismo je prekasno) Deda Mrazu ili Božić Bati (možete i obojici, za svaki slučaj!), jer se i u Evropi napokon pojavila nova Stella - model koji se zove FE. U Japanu se pojavila pre skoro godinu dana (na sajmu u Osaki), sada i u Evropi, Americi... za sezonu 2011. Zato što svet za Japanom kasni nedostižnih godinu dana. 

Mogao sam tekst nasloviti i sa “Stella postala punoletna”, jer je prošlo punih 18 godina od kako je ribolovni svet ugledao prvu, a mogao sam i “novi Millennium posle 10 godina”, jer je ovo, čini mi se, mašinica koja se može proglasiti naslednicom legendarnog modela, sudeći bar prema škrtim podacima kojima raspolažem u trenutku kada ovo pišem. Novu Stellu još nemam, pa je tek ovlaš predstavljam, na neviđeno. Ali kada je nabavim, biće detaljno...

Šta se može ovako zaključiti? Za to je najbolje da kliknete OVDE i da natenane pogledate filmić o njoj, traje nešto više od 11 minuta, i sve se lepo vidi. A ako ne razumete japanski, bar je muzička pratnja predivna.

Dalja razrada dobre ideje je baš to, neprestano usavršavanje najbolje role koju Shimano ima u svojoj paleti, koja je praktično njegova perjanica. A za mnoge od nas uzdanica. Bilo je za tih 18 godina malo i lutanja, ko uostalom prilikom svakog odrastanja i sazrevanja, pa i “pubertetskih” zabluda, hehe. Ali generalna linija je uvek bila ista - najbolji materijali i najpreciznija izrada. Tu se nije previše grešilo, ali su ponekad neke performanse bile, da se tako izrazim, precenjene. Recimo, sa SSO sistemima za slaganje se lutalo. I na kraju vratilo na početak, jer uvek je suština u jednostavnosti. Srećom, nije se nikad odustalo od Worm Shaft sistema za slaganje strune.

Nove Stelle zamenjuju stare, koje su imale oznaku FD. Verovatno će za Evropu dobiti oznaku FC (ili šta već?) a ovo su “bezimeni” modeli za tržište Japana. Sunce se uvek prvo promoli u Japanu, zar ne?

Namenjene su za lakši i srednji ribolov, za teži su tu još uvek Stelle SW (baš me zanima kad će se i one transformisati, jer ako su novija tehnička rešenja toliko bolja, logično je da što pre osvanu i na Stellama za more). Za nas su uvek najzanimljivije veličine 2500, 3000 i 4000. Za Japance postoje i “S” modeli s plitkom špulnom, a i DH modeli sa duplom ručkom. Kao i uvek, ima HG modela (High Gear), a veličina 4000 postoji i u verziji XG sa bržim prenosom (6.2). HG imaju 6,0 prenos, a klasične (najzanimljivije za nas) 5,2:1. Težine su od 225 do 260 g, a najteža je 4000XG sa 270 g. Imaju po 14/1 ležaja, jedino dvoručni model ima dva kuglična ležaja više (16/1).

Ali da malo zavirimo unutra, da vidimo šta to bolje ima nova Stella, u odnosu na odličnu “staru” FD.

Prvo što bode oči su veći zupčanici, pogonski i gonjeni. Takođe, vidi se da su osovine piniona i pogonskog sada bliže jedna drugoj. Još malkice pa će pinion biti u osi gonjenog, ko recimo kod Van Staala. A to se traži, zar ne? Ovakav sklop je sigurno bolji, jer su na većim zupčanicima veći zubi, pa je i površina naleganja veća, a sile koje se prenose veće. Sad se lakše obrće rotor, tačnije: prenosi se veći obrtni moment na pinion (ako istu snagu dajemo preko ručice). Kada su osovine bliže, i ukupna naprezanja su manja a ceo sklop radi mekše i tiše. Istina, sve Stelle su bile tihe, gotovo nečujne, a vrtele su se ko po puteru s kikirikijem.

Drugo što se primećuje su ležaji s obe strane piniona, kao i sa obe strane zupčanika koji vrti beskrajni vijak. Ja baš nisam ubeđen da su na vijku neophodni kuglični ležaji, jer su i sile i broj obrtaja mali, ali sigurno je da je bolje što je pinion tako učvršćen.

Izmene su i u materijalima zupčanika, rotora, kućišta. Rotori na malim modelima su od legure Magneziuma (Super Mg), a na većim od aluminijuma (Power Al). Tela na svim modelima su od Magneziuma (otuda toliko male težine). Svi delovi ( i rotor i telo) su mašinski rezani. Koliko će to uticati na krajnju cenu još nije poznato, ali siguran sam da ove Stelle neće biti jeftine. Daj Bože da grešim.

Dizajn odiše jednostavnošći i elegancijom. Boje su skladne. Kičeraja gotovo da nema ni na jednom detalju..

A nema ni rasklapanja! Nema potrebe da ih otvarate, jer je zadržan otvor za podmazivanje, a čak se može i vođica strune lako podmazati - ispod nje, na nosaču, nalazi se maleni otvor u koji se povremeno štrcne ulje.

Meni su sve Stele bile lepe i dobre ali bih ovu izdvojio - nekako mi je baš po meri, i težina i dizajn i boje. Smeo bih da se opkladim da je i snaga zavidna. Verujem i trajnost. Ali trajnost će biti posledica cene - ako cena bude onako muška, znači da su i materijali baš za delije. Jer ako je skupa, na šta su utrošene pare ako ne na materijale? Na dizajn, šminku, lickanje i lažni sjaj sigurno nisu, jer ova Stella definitivno nije namenjena za “šminkere”, za njih ima drugih nakinđurenih rola.

Dragan Jovanov Glod


Lajkuj nas na Facebook-u