sreda, 23 oktobar 2013 11:31

Fox Stratos Twin Speed za težak ribolov

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

fox-stratosDa li je ovo mašinica koja će uneti revoluciju u konstruisanju mašinica za ribolov? Možda, ali jedno je sigurno: kada je prvi put javno predstavljena, promakla je pažnji većine posmatrača, jer ta većina nije ni znala o čemu se radi! A radi se o mašinici koja može da menja prenosni odnos! Standardni prenos ove mašinice je 6,1:1 i on se koristi kod vođenja velikih popera ili za brzo džigovanje na velikim dubinama. Međutim, onog trenutka kada zakačimo veliku ribu, jednostavnim pomeranjem malog "prekidača", prenosni odnos se menja na 2:1! Nema potrebe puno objašnjavati šta to znači kada imamo nekog monstruma na udici!

Praktična demonstracija ovog sistema "na suvo"(!) je posmatrače ostavila bez daha: Stratos je bio postavljen na štap, a na kraj strune je bio zakačen teret od 12kg (27lb). Demonstrator se propisno mučio da privuče teret, čak je svojski pumpao štapom, ali se ni teret nije dao! A onda počinje magija: prebacivanjem "prekidača" na položaj "L" (2:1), bez pumpanja i sa lakoćom, teret je privučen kao od šale!

fox-stratos

stratos-ts

fox-stratos2

Tajna je u posebnom mehanizmu i "menjaču", napravljenom od najkvalitetnijeg nerđajućeg čelika, koji se oslanja na čak 16 ležajeva! Stručnjacima iz Fox-a je bilo potrebno 3 godine da konstruišu dvobrzinski menjač, koji je zaštićen patentom.

Kočnica i ceo sistem su takođe neverovatno snažni, testirani na opterećenje od 16kg (35lb)! Ovakva kočnica se podmazuje posebnim uljem, napravljenim u Fox-u specijalno za ovu mašinicu.

Međutim, da čudima ne bude kraj, u ovoj mašinici postoji i specijalni mehanizam koji menja i način kretanja špulne, pa omogućava savršeno slaganje strune na bilo kom prenosnom odnosu!

Telo mašinice, kao i svi spoljašnji delovi su napravljeni od aluminijuma, posebno tretiranog da obezbedi visoku otpornost na koroziju.

Težina ovog čuda je 1100g! Mnogo? Ne baš, ako se zna i kapacitet: 300yd (275m) pletenice nosivosti 80lb (36kg)!

Ovo je mašinica napravljena za najveće izazove, pa odatle i takva težina i kapacitet.

Cena? Pa, hajde da kažemo, prilagoðena - 1500 dolara.

Kome je to mnogo, treba reći da će se u prodaji naći i "standardni" model, kod kojeg nije moguća promena prenosnog odnosa, a takav će koštati 1000 dolara.

Ove mašinice će se na američkom tržištu naći u prodaji tokom novembra, tako da je ovaj te(k)st čista ekskluziva za posetioce www.trofej.info – najposećenijeg ex-YU portala o sportskom ribolovu.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u