sreda, 23 oktobar 2013 12:21

Ni pletenica ni monofil - struna Berkley NanoFil

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

berkley-nanofil

Stigao NanoFil! Prvi utisci – neverovatni! Osećaj dok provlačite Nanofil kroz prste je, hajde da kažem, neobičan. Istovremeno imate osećaj da vam je pod prstima i pletenica i monofil. Otprilike kao da imate nešto što vizuelno liči na monofil, a pod prstima na pletenicu. Nanofil struna je mat mlečno bele boje, totalno je netegljiva, a nema ni trunku memorije.

Prvo što impresionira je "debljina" Nanofila pod prstima: 0,06mm deluje kao da držite u ruci dlaku iz kose. Mogu da mislim kako izgleda najtanji Nanofil od 0,02mm!? Ja sam uzeo debljinu 0,10, ali i tu postoji jedna mala caka. Na pakovanju (tj. na špulni) piše size ("veličina", "broj") 0,10, ali pored toga, sasvim sitnim brojevima piše i: 0,1105mm! To je ujedno i prava debljina! Ono "0.10" je u stvari okvirna oznaka "veličine" (slično je i sa ostalim "veličinama", tj. debljinama). Nosivosti su sledeće:

0,02mm 1.415kg
0,04mm 1,964kg
0,06mm 3,357kg
0,08mm 4,012kg
0,10mm 5,732kg
0,12mm 6,934kg
0,15mm 7,659kg
0,17mm 9,723kg
0,20mm 12,649k

Što se tiče ribolovačkih čvorova, Berkley je dao preporučeni čvor za Nanofil, ali čini mi se da neki ribolovci nisu obratili pažnju na crtež, na kojem se lepo vidi kapljica! Da bismo sprečili odvezivanje, nije loše kanuti sasvim malu kapljicu super lepka prilikom stezanja čvora. Tada odvezivanja sigurno ne bi trebalo da bude.

nanofil-knot

Takođe, Berkley je svoju "strunu" predvideo prevashodno za varaličarenje, mada sam ubeđen da će pronaći svoju primenu i kod fider pecanja i šaranskog ribolova. Možda bi i plovkaroši mogli da koriste najmanje prečnike, mada, s obzirom da nema istezanja, treba proveriti kako će se nežni meč štapovi nositi sa ovakvom strunom.

To su samo moji prvi utisci sa Nanofilom, sledi testiranje tokom zime u ekstremnim uslovima: hladnoća, led na provodnicima, pije li vodu, otpornost na krzanje...

Do tada, jedno je definitivno tačno: (kao što kaže reklama) ovo nije ni pletenica, ni monofil, već nešto (treće) između, jer...

Berkley je u proizvodnji Nanofila upotrebio sasvim novu tehnologiju: za razliku od klasičnih pletenica, sastavljenih (upredenih) od nekoliko niti, Nanofil je sastavljen od nekoliko stotina niti(!) koje su sjedinjene na molekularnom(!) nivou! U pitanju su Dyneema nano-vlakna, povezana u kompaktnu celinu koja zaista liči na monofil.

Berkley je za Nanofil nagrađivan i na sajmovima EFTTEX 2011 u Holandiji i na ICAST 2011 u Americi.

Berkley NanoFil wins awards for “Innovation of the Year” during EFFTEX and “Best In show” for ICAST 2011.

Inače, malo sam zavirio i u neke inostrane forume i čitao šta kolege ribolovci iz inostranstva misle ovoj pecaroškoj struni. Prvo što pada u oči je da su ocene i mišljenja poprilično podeljena. Jedni hvale ovu strunu, a drugi baš i nisu presrećni.

Glavne zamerke ribolovaca su mala nosivost na čvoru, teško vezivanje čvorova (ima tendenciju da se razveže), često pucanje na čvoru i velika osetljivost na abraziju.

Od pozitivnih osobina, najčešće se spominje totalno odsustvo memorije, netegljivost, odlična detekcija i najsitnijeg udarca i mogućnost postizanja neverovatnih daljina izbačaja.

Međutim, svi su složni da je dizajn pakovanja zaista izvrstan.

nanofil-pakovanje

Cena ove strune se kreće oko 20$. Kod nas je cena za pakovanje od 125m 1590 dinara zaista prihvatljiva.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u