sreda, 23 oktobar 2013 16:14

Varaličarske mašinice Shimano Exsence CI4

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

exsence-trofejMašinice za pecanje su oduvek izazivale najveće interesovanje ribolovaca. Iako je za ribolov štap važniji, mašinice su te o kojima najviše raspravljamo. I maštamo. A kako i ne bi, kad je stalno novih i lepših. A sve lakših! Težina je od presudne važnosti varaličarima, stoga je ponuda mašinica za pecanje varalicama ubedljivo najveća u varaličarskoj gami svake kompanije koja proizvodi ribolovački pribor.

Shimano ima, danas, ubedljivo najveću ponudu, toliku da je postalo mukotrpno pronaći onu pravu, najoptimalniju za uložen novac. Ali to je istovremeno i najveće zadovoljstvo ribolovcima, upoređivanje performansi i cena. Zato www.trofej.info pokušava da pomogne ribolovcima - varaličarima predstavljanjem brojnih modela. Ovoga puta red je došao na lagane mašinice Shimano Exsence CI4, prelepe, elegantne, srebrno-crne mašinice za varalice.

Japanci kažu da je mašinica Exsence CI4 prvenstveno namenjena za pecanje see bass-a pletenicama. Dobro, ako je tako „ne može da škodi“ - što bi rekao Lane Gutović. Jer ako je dovoljna snažna za ribolov morske grabljivice sigurno joj ne može nauditi pecanje rečne – recimo smuđ. A to je baš ono što nama treba, jer „morskog basa“ nemamo, ali imamo „rečnog smuđa“, koga opet Japanci nemaju. Jer da ga imaju, koristili bi za varaličarenje upravo Shimano Exsence CI4.

shimano-exsence-ci4

Trenutno postoje dva modela, tj. dve veličine. Evo malo podataka o njima:

Maleni Exsence CI4 C3000M ima prenos 4,7:1, 8+1 ležaja, kapacitet 100m pletenice 0,15mm – težina 205 grama!

I ono što nama više odgovara - Exsence CI4 4000S: prenos 5,2:1, 8+1 ležaja, kapacitet 150m pletenice 0,15mm – težina 240 grama!

Vidite koliko su to lagane mašinice! To je stoga što im je i telo, i poklopac, i rotor od CI4 kompozita.

Prema tome, prvi uslov za dobru varaličarsku mašinicu je ispunjen – nisu teške.

Međutim, šta ćemo s drugim uslovom – snagom?

I taj je ispunjen, pogonski mehanizam i prenosni sistem je dovoljno snažan. Pogonski zupčanik hladno kovan od duraluminijuma, gonjeni (pinion) rezan od bronze, a prenosni sistem čista Shimano klasika: Worm Shaft!

To je posebno bitno za pletenice, savršeno fino, unakrsno, slaganje strune koje omogućava jedino beskrajni vijak.

Treći uslov dobre mašinice za varalice je – dril! A ovde stalno pominjemo pletenice, jer ko više varaličari monofilom? Zbog veće nosivosti pletenice potrebno je i da se dril može dovoljno pritegnuti kad zatreba, da kočnica proklizava, ili ne – kako mi želimo, a ne kako riba hoće. E baš stoga je maksimalna sila kočenja ovih rola na zavidnom nivou: manji model proklizava na 10 kilograma, a veći ima max drag od 11 kg!

O dizajnu, ležajima, materijalima, gabaritima, super-stoperu, vođici i preklopniku, ručici... sve su detaljno opisali i napisali naše kolege - braća Rusi – pa pogledajte detaljan super test Exsence CI4. A mi ćemo ovde o četvrtom (najvažnijem!) uslovu za dobru varaličarsku mašinicu, a to je – cena!

I taj uslov je ispunjen, jer je Exsence CI4 znatno jeftiniji (i nama pristupačniji) nego njegov stariji, nešto teži, ali znatno skuplji brat – Exsence iz 2009. Evo par podataka i o njima (iznad je Exsence CI4 4000S, a ispod Exsence 4000S):

exsenceci4-4000

exsence-4000

Oznake (veličine) su iste, ali modeli Exsence iz 2009. imaju po 9+1 ležaja; prenosni odnos jednak kao CI4 modeli, ali su teži: 215 i 260 grama; rotor im je od CI4 kompozita, ali telo od magnezimuma. To su, praktično, modifikovani Twinovi MG, pa im je i cena „duplo viša“. Ali ako su (skoro) duplo skuplji nisu i duplo jači – imaju istu silu kočenja kao CI4 modeli.

Zato i smatramo da je, recimo, Exsence CI4 4000S mnogo razumnija kupovina, jer košta 30.000 jena, a Exsence 4000S svih 54.000 jena. No, ko voli Shimano Made in Japan neka kupi Exsence, a ko voli svoje novce neka kupi CI4 iz Malezije - malo lakše, mnogo jeftinije, zar to nije razumnije!

www.trofej.info

Lajkuj nas na Facebook-u