sreda, 23 oktobar 2013 16:17

Matrix štapovi za meč pecanje i fider ribolov

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

matrix-logoRibolovcima je poznat gotovo fanatičan odnos Britanaca prema ribolovu i svemu ostalom što je vezano za ribolov. Veliki broj noviteta i inovacija potiče baš odande, što povlači za sobom konstantno pojavljivaje i promocije novih proizvoda za pecanje.

Ovoga puta imamo mogućnost da vam predstavimo jedan potpuno novi brend, koji tek treba da zauzme svoje mesto na probirljivom i veoma zahtevnom britanskom, ali i evropskom tržištu ribolovačkog pribora i opreme za pecanje. U pitanju je brend Matrix, specijalizovan za meč i fider ribolov. Matrix posluje nezavisno, ali u sklopu grupacije Fox International i predstavlja neku vrstu ogranka te firme, zadužen za proizvodnju i promociju takozvanog "coarse" ribolova, što podrazumeva upravo meč i fider ribolov, koji poslednjih decenija beleže ogromnu popularnost među ribolovcima širom Evrope, a sve više i kod naših pecaroša.

Matrix je potpuno nov ribolovački brend, ali je već izazvao pažnju poznavalaca nekim novitetima i rešenjima koja do sada nisu često viđana, naročito kada je reč o štapovima za pecanje. "Otac" i idejni tvorac ovog brenda je Richard Teale, jedan od najznačajnijih ribolovačkih imena poslednjih godina, poznat kao veliki inovator i fantastičan ribolovac. Iako Matrix, osim štapova proizvodi i distribuira i dosta dodatnog pribora za meč i fider ribolov (kao što su hranilice, torbe, garderoba, plovci itd.), mi ćemo se ovoga puta zadržati na štapovima za ribolov, jer su tu, čini mi se, ponudili najviše.

U programu se nalaze četiri serije štapova, različitog cenovnog ranga, ali i konstruktivnih rešenja. To su: Ultron, Reflex, Carpmaster i Horizon. Naravno da je nemoguće jednim tekstom obuhvatiti i prikazati detaljno svaki štap, pa ćemo obratiti pažnju na one najzanimljivije i najoriginalnije.

Serija ULTRON je po ceni najprihvatljivija.ultron

Čine je tri fider štapa dužina od 3,3 do 3,9 metara i težina bacanja od 80 do 100g, kao i dva meč štapa za pecanje veglerima, dužine 3,9 i 4,3 m. Štapove iz serije Ultron odlikuje (kako kažu u Matrixu) "kontrolisana snaga" u središnjem delu štapa, kao i osetljivi, ali dovoljno snažni vrhovi. Cene štapova iz ove serije se kreću od 110 - 115 GBP.

Sledeća je serija REFLEX.reflex-match-sm

Ovu seriju čine dva meč štapa, dužina 3,9 i 4,2m, kao i model Special, dužine 3,9m, namenjen za korišćenje teških veglera i postizanje većih daljina, zbog veće snage. Cena Reflex štapova je oko 150 GBP.

Ove dve serije štapova su, na neki način "klasične" serije, sa standradnim (tj. prepoznatljivim) konstruktivnim i dizajnerskim rešenjima.

Međutim, serija HORIZON, čini mi se zaslužuje koju reč više.

horizon-sm

Prvo što upada u oči kod ove serije je veoma zanimljiva dužina pojedinačnih delova štapa. Naime, tvorac ovih štapova Richard Teale, tvrdi da klasičan spoj delova podjednake dužine na sredini štapa, značajno kvari akciju i slabi ga baš na delu koji najviše učestvuje u borbi i zamaranju ribe. Iz ovog razloga, štapovi iz serije Horizon (ali i Carpmaster), imaju relativno kratak donji deo štapa, na koji se montira duži središnji deo, a na kraj dolazi vrh. Na taj način izbegnut je spoj na sredini i omogućena pravilna akcija štapa, kao i dodatna sigurnost prilikom zabacivanja, ali i zamaranja veće ribe. Takođe, obratite pažnju na dužinu trna Horizon! Ovolika dužina trna se zaista jako retko viđa! Međutim, ovo nije slučajno ovako urađeno. Time je omogućen izuzetno siguran i jak spoj na donjem delu štapa, koji daje dodatnu snagu štapu. Ricky Teale kaže da je donji deo štapa zadužen za snagu, središnji za eleganciju i sigurnost prilikom borbe sa ribom, a vrh služi kao indikator.

travel-block

Međutim ni ovde nije kraj originalnim idejama. Štapovi Horizon se isporučuju sa posebnim dodatkom od EVA materijala, koji omogućava lak i jednostavan transport štapova, a takođe oslobađa ribolovca brige oko montaže i demontaže štapa, jer se štap može nositi na pecanje sa namontiranim sistemom i biti spreman za ribolov praktično odmah po dolasku na vodu.

Na ovaj način se postiže značajna ušteda u vremenu, naročito kada smo došli na kraće pecanje i montaža celog sistema bi mogla da oduzme dosta dragocenog vremena.

Serija Horizon se sastoji od snažnih fider štapova dužine od 4, 4,3 i 4,5m namenjenih pecanju na velikim daljinama, teškim hranilicama i bržim tekućim vodama. Težine bacanja su od 120 do 150 g, pa sve do monstruoznih 200g za model Horizon River, namenjenim za najveća iskušenja i najveće ribe. Cene Horizon štapova su od 170 do 200 GBP

I na kraju, tu je i serija CARPMASTER.

carpmaster-sm

U pitanju su štapovi slični prethodnim, ali dosta kraći i manjih težina bacanja. U seriji Carpmaster namenjenoj pecanju na (manjim) komercijalnim revirima, postoji četiri fider modela, dužina od (minijaturnih) 2,4m, pa do standradnih 3,6m. Najkraći model je namenjen pecanju na (naj)manjim komercijalama i za daljine bacanja do 25m.

Osim ovih, u seriji Carpmaster se nalaze i dva meč štapa, dužine 3,3 i 3,6m, što nam takođe govori da su namenjeni pecaju na manjim stajaćim vodama. Svi štapovi iz ove serije imaju poluparaboličnu akciju, a napravljeni su od high modulus karbona.

Cene su od 120 do 140 GBP.

Šta reći na kraju? Ovo su potpuno novi štapovi, definitivno jako interesantnih konstrukcijskih rešenja, ali i kvalitetni, o čemu govori (između ostalog) i njihova cena. Već su izazvali pažnju šireg kruga ribolovaca, a prvi komentari, kao što to često biva, variraju od blagog skepticizma, pa do potpunog odobravanja. Kao i uvek, vreme i pecanje će verovatno biti najbolji pokazatelj, mada mislim da je pred ovim štapovima može biti svetla budućnost, ako je suditi po prvim utiscima.

Vladimir Jovicki Jovis

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u