nedelja, 30 mart 2014 14:00

Saveti za kupovinu štapa i mašinice

Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Ničeg lepšeg – kada se ima novca, ali i ničeg težeg kad se nema dovoljno. Srećom, tu je internet i on-line prodavnice. Međutim, koliko je pametno kupovati na neviđeno? Nije to jednostavno ni ako ste iskusan ribolovac sa zavidnim stažom i solidnim iskustvom niti preporučljivo, osim ukoliko niste to što želite već videli uživo, i isprobali. Pa hajde da vidimo šta raditi, kako kupovati danas, kada smo zatrpani hiper ponudom i izbombardovani reklamom.

Mašinica

Uvek treba prvo kupiti štap, ali mnogi (pa i ja sam često nisam odolevao) kupe novu lepoticu, sami sebe ubeđujući da im je, kao, baš neophodna jer im stara, kao, nešto „trokira“ - a u stvari stara im je dosadila, nije se pokvarila.

Prvo pogledam ide li uz mašinicu rezervna špulna! Samo ako ima onda me zanima. Još najbolje ukoliko su špulne različitog kapaciteta. Kada mi se struna potroši, smanji količina na većoj špulni, premotam strunu na manju. Em mi je sada manja špulna puna, em je struna prevrnuta, noviji (manje korišćen deo) je sada radni.

Materijal rotora, kućišta... se sazna iz kataloga, sa neta, iz razgovora. Ko ne zna šta je od čega evo „lakmus“ testa: liznite! Jezik je osetljiv organ, vrlo lako ćete osetiti razliku u temperaturi – metal je hladniji od kompozita.

Odvrnite i zavrnire obe špulne, skinite ih i ponovo postavite. Proverite da li se ne ljuljaju, kao i rotor. Posebno proverite dril – da li tečno kočnica proklizava, ali i da li se može toliko dotegnuti da skoro ne proklizava. To većina radi šakom, ali najbolje je postaviti mašinicu na štap, provući strunu kroz SVE karike, pa preko štapa (kao kada riba vuče) gledati kako driluje. Tek tako vidite stvarno drilovanje – šakom će proklizavati lakše jer je sila veća, direktna rotacija. Zapamtite: fini dril je najvažniji, jer mašinica za pecanje služi jedino da sakuplja višak strune i da driluje!

Provrtite je više puta. Treba da radi što tiše, i da se lako obrće. No, to sve zavisi od cene, kvaliteta, preciznosti – i broja kugličnih ležaja. Nažalost, neki proizvođači svesno stave ulje tamo gde treba da je mast, tako da kada vrtite novu mašinicu u prodavnici ona radi kao da je razrađena, tečno i lako. Lako je tako: to je trgovačka varka - zupčanici treba da plivaju u masti a ne u ulju!

Proverite preklopnik – zamahnite par puta žestoko, kao da lansirate varalicu pod drugu obalu, pa ukoliko se sama ne preklopi usled inercije kad naglo zaustavite zamah, ok je.

I to je sve, u prodavnici se ništa više ne može. Kupite onu mašinicu koju ste ovako isprobali, a ne izloženu sa police, jer ako donesete novu mašinicu u kutiji možda je mačka u džaku. Danas mašinice pravi skoro svako, kontrola kvaliteta je mizerna – ali takva je i cena. Tj. takva je i ex Jugoslavija.

Štap

On je važniji! Nažalost, mnogi potroše znatno više novca za mašinicu, a za štap koliko pretekne. Ne, prvo kupite štap. I najskuplja mašinica na svetu ima ograničen rok trajanja – dobar štap nema! Vrhunski štap može biti večit, tj. doživotan (kao OVAJ!). Samo je problem što mnogima dosadi, pa sebe ubede da im treba novi, lakši, lepši, bolji... Bolji, ajde?!

Štap odaberite prema glavnoj ribi koju želite da lovite, i vodi na kojoj najviše pecate. Nema univezalnog štapa, ali postoje štapovi šire namene. Znači, odlučite se za težinu bacanja (to je ono što je u gramima izraženo!), i odaberite dužinu. Kraći štap je jeftiniji, lakši, balansiraniji, praktičniji za dirigentske bravure varalicama (diregent koristi štapić a ne štapinu!), ali to opet zavisi od više faktora: čamac ili obala itd, ali najviše od... navike. I reklame: trometraši su uvek u modi. U stvari, kada vam dosadi mnogo lakše i povoljnije ćete megalomanu „rođenom da peca“ prodati „trometraš akcije 80 grama“ nego dvodelac od 2,7m težine bacanja 40 grama.

Dvodelac! Da, varaličarac mora biti dvodelac! Koji spoj? Pa EVO – tu sve piše! Kada kupujete štap pažljivo proverite spoj(eve ukoliko je teleskop). Rasklopite ga i sklopite više puta. Spoj ne sme imati ni „zeru lufta“, a ne treba da se sivonjnski natakne, ili utakne, nego suptilno.

I pogledajte debljinu zidova! Ukoliko je štap lak a zidovi blanka tanki jer su od „svemirskih materijala“ – a štap jetin – NE KUPUJTE GA! „Ko ne može da plati mnogo neka ne trči za lakoćom“ – kaže Nikola Biga, diplomirani inženjer tehnologije.

Akcija! Uf, uf. To je neopisivo, to se mora osetiti – i znati. Jedino što možete u prodavnici je da na štap postavite mašinicu, provučete strunu kroz sve karike, prodavac da glumi upecanog „soma“ i vuče, a vi ga kao „zamarate“. Tako ćete donekle osetiti ima li štap (rezervne) snage i kako se savija. Krivu savijanja pogledajte sa strane, neka drugi prodavac ili vaš kolega „peca“. Kriva mora biti pravilna, bez „oštrijih“ uglova, a naročito obratite pažnju na savijanje oko spoja.

Pažljivo pregledajte jednu po jednu kariku i lak na koncu. Potom nanišanite štapom da vidite da li su sve kariku tačno u „nišanskoj liniji“. Kinezi nisu pijanci, ali imaju kose oči, hehehe.

Navoj rolenhaltera mora čvrsto da naleže na stopu mašinice i... to je sve – više se u prodavnici ne može.

Postupite kao i sa mašinicom: kupite štap koji ste pregledali, a ne nov neraspakovan! Uvek tražite da vam prodavac raspakuje nov štap - izložen u štenderu neka kupi nego drugi, nemojte vi.

Međutim, ukoliko prodavac neće da vam usliši molbe... promenite prodavnicu!

Eto, tako bih ja kupovao štapove i mašinice – uživo, a ne preko neta.

masinica-stap

Mašinicu za pecanje možete kupiti on-line jedino ako čitate te(k)stove iz on-line fishing magazine. Uostalom, mašinica je potrošna roba ko i svaka mehanička sprava, ali štap vadi ribu! Stoga uvek dajte više novca za štap nego za mašinicu. Učinite li suprotno, podlegli ste propagandi, jer jedino u reklami postoje i jaki i laki i jeftini karbonci. Ukoliko jednom izdvojite veću svotu za kvalitetan štap isplatiće vam se. Platite li (pre)malo, niste uštedeli nego izgubili. Recimo, ja sam na moj prastari Spotex Kev DL od 30 grama, kada mi je dotrajao skupi Shimano Twin Power MgS, namontirao mnogo jeftiniji Ryobi Zauber, i to ne ovaj japanski nego običan kineski - a (u)lovio sam isto. Na novu mašinicu naviknem se za desetak minuta, na nov štap (ponekad) nikada.

Dragan Jovanov Glod  

Lajkuj nas na Facebook-u