utorak, 24 decembar 2013 15:14

Pecaroško da ili ne

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ljudi smo i, po prirodi, ne volimo ekstremne vremenski prilike. Stoga je sasvim normalno što većina nas priželjkuje izležavanje ispod neke palme na moru i podgrevanje stomaka na temperaturi od nekih 26 stepeni. Možda je to baš pravi razlog što obale pecaroških voda izgledaju opustelo početkom zime, kad većina ribolovaca samo iz tople sobe vapi za lepšim vremenima i ribolovačkim avanturama. Što bi oni smeliji rekli, pojma oni nemaju šta sve propuštaju, sve zbog nekih predrasuda o optimalnim uslovima. Jer,sigurnoje, Tamiš, Tisa i Dunav i dalje teku, mrtvaje, jezera i dalje nude izazove, poput blata do kolena. Zbog toga pokušajte da se prisetite da je na hladnoći čak i tišina neverovatna. Sve deluje mistično i nestvarno. Kada zapalite vatru, jedino crveni jezičci daju neku boju koja preseca i zbunjuje i belinu i sivilo što vas okružuju. Voda iskri hladnoćom, i u takvoj ledenoj tišini i bezbojnosti osećate da ste prepušteni sami sebi, svojim instiktima, te se čini da je pecanje fantastičan izazov i da ima iskonsku nit samoodržanja.

Rekordna-stuka

Najveću štuku, koja je bila teška preko jedanaest kilograma, a o kojoj sam Vam OVDE pričao, ulovio sam baš zimi, na Baltičkom moru, dok su ogromne pahuljice tiho padale, a ja se osećao kô da sam upao u bajku o Snežnoj kraljici. Sećam se i pecanja smuđeva na Dunavu kod Lavača, kad je ceo dan bila gusta magla. Znajte da je nezaboravan osećaj satima boraviti u divljini u gustoj magli. To su momenti kada se na pecaroškom mestu na čulo vida ne možete oslanjati, to su beskrajno dugi trenuci kad više pretpostavljate i zamišljate, nego što vidite gde ste. Ali kad se konačno prepustite instinktima i počnete punim plućima udisati slobodu, upoznaćete jednu sasvim novu, dotad neviđenu prirodu.

Ako ste novopečeni pecaroš, a samo što niste krenuli u zimski ribolov, za početak treba da prihvatite hladnoću kao normalna pojavu. U stvari, sve je prosto. Treba se prikladno obući, a tu dolazi u obzir toplo termo-odelo. Ako pak nemate takvo, odgovara i izvrnuta pradedina bunda, jer ćete u januaru na obali reke svakako biti lepi i elegantni. Još ako na to obučete vodootpornu kabanicu, zaštitili ste telo i od direktnog udara vetra. Rukavice i krznene kape već su odavno izmišljene, jedino još treba smisliti nešto za noge.

Takođe, narodna je istina da čizma glavu čuva. A u bolje opremljenim ribolovačkim radnjama danas imate one savremene, u koje su ugrađeni čak i grejači, no mogu poslužiti i obične, dva broja veće, samo ih malo treba "oplemeniti" uloškom od itisona ili krzna. Za svaki slučaj, đavo ne spava, nije naodmet da ponesete i rezervno odelo.

Zima

Jedina prepreka da krenete na zimsko pecanje jeste vrlo jak ledeni vetar, eventualno neprohodni putevi, kako zbog velikog blata ili snega. Ukoliko ste sigurni da u svakom trenutku imate odstupnicu i siguran povratak kući, možete da krenete u zimsku avanturu, upoznajte čari zimskog ribolova.

Osim toga, onaj ko jednom oseti belinu, hladnoću i tišinu zimskog pecanja, a pri tom mu se na udicu zakači i neka poveća grabljivica koju je "glad" podigla i naterala da lovi – uvideće da mraz i ne štipa tako jako i da vredi izaći na vodu, jer je već sam izlazak nezaboravna avantura.

Ištvan Kazi

Lajkuj nas na Facebook-u