petak, 10 januar 2014 12:15

Testovi za lovce, ribolovce, kolekcionare i alkose

Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Boje, pokret i nijanse

Bije nas glas da smo, mi ribolovci, kao veliki lažovi. Ajde?! Ili da loše vidimo, pa svoje ribe precenjujemo a tuđe podcenjemo. Stoga ćemo pokušati da demistifikujemo tu famu, ali i da proverimo koliko zaista dobro vidimo. Plus, volimo i da popijemo pa vidimo duplo. Stoga, da nam se ne bi priviđali beli miševi, ili da na kantaru pomešamo libre i kile, odnosno na metru centimetre i milimetre, spremili smo vam nekoliko testova pa proveti sopstveni vid. Vežite se, polećemo!

Kako ribolovci vide boje

1. Pogledajte dobro da li ove dve površine imaju istu nijansu sive boje.

2. Nemaju?

 test-1

3. Sada prekrijte srednji deo, gde se površi dodiruju, prstom.

4. Pogledajte ponovo, da li sada imaju istu nijansu?

Izenađeni ste!? Bogme, ja bih se zakleo da nemaju! I kladio bih se. Srećom, nisam.

Stoga, kada šacujete ribe, bilo svoju bilo tuđu, uvek se prvo prisetite ovog testa – oči varaju i najbistriji mozak! Eto tako vidimo mi, i to na svetlu, na suvom. A usuđujemo se da polemišemo kako vide ribe, u vodi. Stoga me je oduvek privlačila tema o bojama i dekorima varalica. Ali sada znam da ništa ne znam, jer ne vidim dobro.

Naravno, ovo je optička varka, štos je u svetloj pozadini gornjeg dela pa siva deluje tamnija nego što jeste, dok je donja pozadina tamnija pa siva deluje svetlije, ali tek kad prstom prekrijete svetlije mesto njihovog dodira shvatite da su iste nijanse sive.

I u vodi je tako, uticaj ima i pozadina ali i još mnogo drugih faktora. Imajte to na umu.

Kako ribolovci vide pokret

Dobro, boje ko boje, možda je neko i daltonista, ali pokret bi trebali svi da vidite. Jer naopako da ne vidite šta se pomera a šta miruje! Ipak, proverite ponovo vid - ne može da škodi.

1. Gledajte tačno u crnu tačku!

2. Sada naizmenično pomerajte glavu približavajući je i udaljavajući od monitora - ali sve vreme fiksirajući pogledom crnu tačku!

Test-2

Da li se krugovi pomeraju? Jeste li baš sigurni da se pomeraju?

Kao što vidite iz testa, ni boje ne raspoznajete najbolje, a eto sada vam se čak pričinjava da se pomera nešto što miruje. Dobro je što niste lovac, bolje je što ste ribolovac. Ali ne mušičar ili varaličar - a nipošto plovkaroš! Jer vam se može učiniti da se plovak pomera - iako miruje - pa da kontrirate u prazno. Stoga je najbolje da postanete moderan šarandžija, jer elektronski signalizator i svetli i pišti, pa nema brige - a kako se šaran sam upeca, ni kontra nije neophodna. Nego, šta mislite, možda bi trebali i sluh da proverite, hehehe.

Kako ribolovci i ribe vide nijanse

Kako ribe vide ne zna niko! Ali zato znamo kako ribolovci vide nijanse – ovako:

test.3

Da, neverovatno - ali istinito! Izgleda kao da je i siva traka u nijansama – a nije. To nam se čini zbog pozadine koja jeste u nijansama sive. Ovo ispod je „kropovana“ (isečena) siva traka iz gornje slike. Šta sad kažete?

test-4

Vidite koliko je faktora u igri svetlosti i senke, i to na suvom! Zamislite kako je onda jadnim ribama pod vodom. Zato su uvek zanimljive teme o bojama i dekorima varalica u ribolovu. Ali i u šaranskom ribolovu je možda bitna boja boile i boja dna. Stoga, varaličari, ali i šarandžije, kad pecate imajte sve to u vidu. I ne verujte sopstvenim očima, uverili ste se koliko vas lažljive oči varaju.

Uostalom, ne varaju oči jedino kad su nijanse i kontrasti u pitinju, lažu nas oči i kad su boje u pitanju, varaju i kad su pokreti. Stoga, ne verujte sopstvenim očima, ali verujte Trofeju – ribolov nije nauka, ali... Pecanje nije toliko komplikovano, ali nije ni baš tako jednostavno. Još ako ribolovac voli da popije, leleee. Istina, takvi su retki, ali evo testa i za njih.

Test za ribolovce-alkoholičare

Poznato je da se alkoholičarima priviđaju beli miševi. Međutim, ovaj test nije za njih, već za nas ribolovce, idealan baš za Novogodišnje i Božićne praznike, da proverimo koliko smo popili, i smemo li još. Pogledajte dobro sliku...

test-5

Ukoliko vam se učini da se na ovoj slici išta pomera, hitno batalite alkohol i momentalno pređite na rasol, inače postadoste notorni alkos. I plave tačke i žuta pozadina su zamrznuti, miruju!

Ali da bi znali kada ste se (i da li ste se) istreznili, posle litra-dva rasola, pokušajte da izbrojite crne tačke.

test-6

Ukoliko ih uspešno prebrojite, možete ponovo preći na alkohol. Ukoliko vam tačke izgledaju belo, vi to, dragi moji, već vidite bele miševe. Tada pijte još rasola i hitno na spavanje - alkohol nije za vas. Pa ujutru pokušajte ponovo, sve testove iz početka…

Izbrojte!

Verujem da ste uspešno, bez greške, rešili postavljene testove, što znači da vidite kao sivi soko. Ali ako i ove grede uspešno prebrojite vidite kao orao. Stoga počnite pa recite koliko ih je, 3, 4... ili manje, hehe.

3-4

 

Eto, tih par testova je više nego dovoljno. Istestirajte se, proverite vid, pa odlučite da li ćete biti šarandžija, plovkaroš ili varaličar. Ali obavezno se testiraje ukoliko ste mušičar!

Posebno se testirajte ako ste kolekcionar replika autića, aviona... jer je u tom hobiju oštar vid neophodan - lupa pomaže, ali kad su boje u pitanju ništa bez očiju.

Dragan Jovanov Glod

P.S. Ja sam pao na svim testovima, stoga prelazim u lovce! Jer lovci su mala naoružana grupa notornih alkoholičara koji do prve kafane idu zaobilaznim putem kroz atare. Zato njima ovi testovi i nisu neophodni, hehehe. 

trofej-test

Ko ne reši test obavezno mu se pričini beli miš. Ukoliko ga i vi vidite da izlazi iz čaše hitno po rasol pa na spavanje - dosta je bilo slavljenja!

 

Lajkuj nas na Facebook-u