utorak, 22 oktobar 2013 14:51

Varalice za basa - gmizavci i vodozemci

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

boki-basNastupio je “mrtav” period za basiste, ali dušu dao za analize, “proširivanje vidika” kako bi se što spremnije dočekao početak naredne sezone. Basa je, definitivno, sve teže uloviti. Brzo prozre nove mamce i basisti su na velikim iskušenjima. Uz to industrija ribolovačkog pribora, pre svega proizvodnja varalica za basa, ne miruje. U sve razuđenijem svetu veštačkih mamac za velikoustog pustahiju nije se lako snaći, pa sebi sam dozvolio slobodu predstavim paletu varalica, koje do sada nisu detaljnije opisivane, u želji da kolegama olakšam dilemu prilikom izbora varalica za sledeću sezonu.

gumice-bas

BERKLEY POWER WORM

Firma Berkley je jedan od najboljih svetskih proizvođača silikonskih varalica za lov basa. Ne daj Bože muke da moram da se opredelim između ponude ove firme ili njenog konkurenta sa istog kontinenta - Mann’s-a!

Power Worm dugačak je 7 inča ili nepunih 18 cm. Ima okrugli (glistasti) presek i pljosnati dvostruko zakrivljen rep. To što je varalica prilično dugačka, ne treba da vas obeshrabri, jer kod ovog proizvođača se dužina ovakvih varalica meri od vrha pa do kraja zategnutog repa worma, te tako dužina Berkley-ovog worma od 7 inča odgovara dužini te vrste varalica od 6 inča kod drugih proizvođača. Dakle, worm kojeg opisujem je taman po meri naših basova.

Kao i kod drugih sličnih proizvoda ove firme, materijal od kojeg je izrađen je šupljikav, deluje porozno - kao da se ne radi o silikonu. Takav je da bi u sebi što duže zadržao i iz sebe što duže ispuštao specifične mirise po kojima je Berkley br. 1 u svetu. Jedinstveni i neobični, samo ovom proizvođaču svojstveni mirisi, razlog su što njegove silikonce basovi veoma rado uzimaju i dugo ih zadržavaju u ustima. Mada je Power Worm dovoljno težak za pristojne zabačaje i za dobar kontakt sa njim tokom povlačenja, montaža sa dodatnim olovnim otežanjem tipa “texsas” pokazala se najefikasnijom, tj. najlovnijom.

Na ilustraciji je primerak u boji za koju se najčešće opredeljujem, a to je Motor Oil. Vrlo su efikasni i wormovi crne boje, zatim u nijansama poznatim pod oznakama Tequila Sunrise i Red Shad (na slici: prvi gore).

ZIPPER SHAKIN’ WORM

Ovo je worm dužine 6 inča, bez “krivina i zavijutaka”, zapravo ravan, malo spljošten ring worm spljoštenog mu i repa. Sastoji se iz glavnog, punog dela, koji predstavlja sredinu, osnovu i izrezbarenog “omotača”, koji deluje “izfronclano”, i blago se spušta i na pljosnati rep. Svi Zipperi imaju miris belog luka (Garlic Scent) i po tome su više nego prepoznatljivi.

Zahvaljujući “cigovanom” telu i veoma mekanom silikonu, Zipper je veoma gibak, što je izvanredna osobina varalice za basa. Koristeći ga bez otežanja, kako pri lovu na površini tako i pri dnu, laganim cimanjem prosto oživi - ponaša se kao kakva živuljka koja repom landara levo-desno. Ukoliko znate mesto na kom se skriva basonja kilaš, ili veći, svakako probajte da ga isprovocirate ovim wormom!

Zipper je dovoljno “mesnat” da se natakne na relativno teške udice broj 3/0 ili 4/0 i sa takvim dodatnim otežanjem bude odlično rešenje za lov na plićim terenima, a po tihom vremenu i u dubini (drugi od gore).

ACTION PLASTICS SALTY SENSATION

To je čudna silikonska živuljka klasičnog worm tela i okruglog preseka, sa zakrivljenim i pljosnatim “tvister” repom, kao i sa dva dodatka u vidu izraštaja forme repa, ali na sredini tela. “Slanić” je dugačak 6 inča i podseća na guštera.

Primenljiv je u različitim situacijama, ali je najefikasniji kada se koristi sa dodatnim olovnim otežanjem “a la carolina”. Jedan moj prijatelj je baš na ovog worma ulovio svog najvećeg basa, povlačeći Salty Sensation po lokvanju. Ukoliko se za basa uopšte može reći da uvažava ikakvu selektivnost varalica, onda bi se moglo reći upravo za ovog worma da je - selektivan! Na njega se češće zaleću krupniji primerci, tj. oni od 700-800 grama, pa na gore.                                 

Ukoliko se tokom ribolova otkine jedan od bočnih krakova, ne brinite - jednostavno mu odstranite i onaj na suprotnoj strani i ostaće vam opet lovna varijanta tipa klasičnog worma kao što je Ribbontail, na primer. Izrađuje se u mnogo dekora, a dvobojni su se pokazali kao vrlo efikasni, pogotovo crno-crveni i crno-plavi. Univerzalnost Salty Sensation Worm-a doći će do izražaja čak i kada ostane bez repa. Skraćujući varalicu sve do mesta gde počinju njegovi kraci (ukoliko su oni celi) dobija se nešto nalik dvorepom tvisteru. Odlična varijanta za lov po lokvanju i u njemu (u sredini).

CABELA’S FROG

Mala kompaktna žabica dužine 4 inča ili 6 cm, ali sa savijenim nožicama! Nije baš laka za stavljanje na klasične worm udice jer joj je telo dugačko jedva 3,5 cm. Problem rešavam korišćenjem Owner udice širokog luka sa žičicom koja se utiskuje u telo silikonca. Oznaka joj je Worm Saver Hook, veličina 2/0. Pakovanje od 6 komada je “ownerovski skupo”, ali...

Elem, žabica je odlična za lov po lokvanju, kada prosto skakuće basu po glavi. Dobra je i kada se plasira bez otežanja u plićoj vodi, radi lagane prezentacije pri dnu. Može se dovoljno daleko zabaciti, a ma kako bila mala, žabica najčešće prevari krupne basove. Nažalost, često bude “kolateralna” žrtva kad se na nju namerače štuke. Šteta što je u lokvanju, gde je najubitačnija za basa, napadaju - štukice. Napadaju i odnose sa sobom!

CAJUN TRAILER

Pod “trejlerima” se podrazumevaju silikonci sa po, obično, dva tanja produžetka na repu. Koriste se kao dodatak na udici kod spinerbait varalica, ili kod nezakačivih džigova za travnate terene. Postoje verzije koje se mogu koristiti i samostalno, a upravo neki od takvih modela znaju biti izuzetno lovni u određenim situacijama i periodima godine.

Ovaj (na slici dole) je dugačak 4 inča (10,14 cm). Sa udicom broj 1 ili 1/0 plasiran bez drugog dodatnog otežanja, zna biti vrlo efikasan s proleća na plićim vodama, kao i kod laganog spuštanja u lokvanj. Nudi se u devet boja. Ako se koristi kao samostalna varalica preporučujem: Black, Blue Gill, Pumpkin-Seed.

Slabost ovod trejlera je što se lako oštećuje, tj, cepa, a cena i nije tako povoljna.

Ali šta je tu je, I trejlere treba imati.

Božidar Važić - Boki

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u