sreda, 23 oktobar 2013 11:52

Mušičarski štapovi Guideline

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

guideline-logoAko je suditi po najavama i pokazateljima koje imamo, sledeća 2012. godina bi mogla biti godina mušičara. Očekuje se prava eksplozija raznih sajmova i brojnih skupova i smotra posvećenih mušičarenju i mušičarima.

Firme koje proizvode mušičarski pribor se veoma ozbiljno spremaju za nastupajuću godinu. Neke od njih već polako počinju da prikazuju neke novitete, dok druge čekaju tradicionalne praznike pred kraj godine da predstave svoje adute za 2012 godinu.

Trofej.info je već imao priliku da vam ekskluzivno predstavi neke novitete, a nastavićemo i ubuduće da vas obaveštavamo o svim novim i interesantnim modelima štapova i mašinica, ali takođe i varalica, kao i ostalog ribolovačkog pribora i opreme za pecaroše.

Ovom prilikom vam predstavljamo deo programa mušičarskih štapova švedske firme Guideline. Ova firma možda nije toliko poznata našim ribolovcima, kao neke druge, ali u pitanju je izuzetno kvalitetan i cenjen pribor, kako kod evropskih, tako i kod američkih mušičara. Međutim, u poslednje vreme, postaje sve popularnija i među srpskim mušičarima, prevashodno zbog činjenice da je jedan od članova Guideline Powerteam-a i naš poznati mušičar i EFFA Fly Casting instruktor Saša Zec (na slici).

sasa-zec

Serija Reaction prestavlja najluksuzniju i najkvalitetniju serija štapova firme Guideline. Ove štapove je konstruisao Leif Stävmo, bivši svetski šampion u bacačkim disciplinama (Fly Casting).

reaction

Karakteristično za štapove iz ove serije je da se kompletno izrađuju u Americi. Ovim je postignut spoj evropske filozofije u gradnji mušičarskog štapa, ali i američke tradicije vrhunskog kvaliteta izrade. Na svim štapovima iz ove serije piše „Made in USA“.

Reaction štapovi se prave, kako kažu, od najkvalitetnijeg američkog i japanskog karbonskog plašta, posebno ojačanog na kritičnim mestima, čime se postiže neosetan prelaz između ojačanih delova štapa, ali bez posebne razlike u debljini samog blanka.

Dijapazon dužina i AFTM klasa je veoma širok. Počinje od modela 9’/#4, pa sve do 14,8“/#10-11. Cene su primerene ovako luksuznim štapovima, pa se kreću od 650£, do čak 960£.

Sledeća interesantna serija je Fario (na latinskom – pastrmka). Ovo su štapovi za uživanje. Namenjeni su mušičarima koji pecaju pastrmku, filigranski su precizni, vitki i elegantni. Idealni su za delikatne prezentacije mušice, ali bez obzira na to, imaju sasvim dovoljno snage i za neku kapitalnu pegavu lepoticu (slika ispod).

fario

Prave se u dužinama od 8-10’ i AFTM #2-6. Cene su od 320 do 360£.

Za kraj sam ostavio model LPXe RS V2. Moram priznati da odavno nisam video lepši štap. Blank je prelepe fluorescentne biserno bele boje.

guideline-musicarac

Ovo su inače štapovi za morski ribolov, pa su shodno tome prilagođeni za teške i zahtevne uslove: slana voda, jak vetar, velike mušice, jake i borbene ribe. Štapovi iz ove serije su brze akcije, snažni i pouzdani.

Verujem da bi i kod nas našli primenu u mušičarenju kapitalnih štuka sa obale ili iz čamca.

Svi štapovi iz ove serije su iste dužine – 9’, a AFTM klase se kreću od #5-12. Cene se kreću od 350 do 400£.

Uz ovakve štapove, idealno će se uklopiti i neki Guideline čekrk. Postoje četiri različita modela: Quadra, Haze V2, Reelmaster i Reelmaster LA. Na slici su sva 4 modela.

guideline-reels

Svi čekrci su napravljeni od metala (aluminijuma), sa veoma preciznimi pouzdanim kočnicama, a cene se u zavisnosti od modela kreću od 50 do čak 240£.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u