sreda, 23 oktobar 2013 17:23

Thomas & Thomas – 100% Made in USA

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

thomas-thomasKompaniju Thomas & Thomas su 1969. godine osnovali Tom Dorsey i Tom Maxwell. Obojica su bili pasionirani graditelji štapova od bambusa, a spojila ih je zajednička strast i ljubav prema ideji o pravljenju štapa koji neće biti samo alatka za pecanje, već pravo remek delo zanatske veštine i vrhunskog kvaliteta.

Iz ovog razloga su uspeli da u svoje štapove unesu lični pečat, a svi njihovi štapovi su takođe poznati po gotovo fanatičnoj opsesiji za detalje i minucioznom pristupu kod gradnje svakog pojedinačnog štapa.

Upravo zato u Thomas & Thomas-u kažu da ih mnogo više zanimaju vernost i poštovanje svojih kupaca, nego povećanje prodaje i širenje proizvodnih programa po svaku cenu.
Druga jako bitna stvar je da Thomas & Thomas sve štapove pravi u u Novoj Engleskoj, Masačusets, SAD, od početnih skica do finalnog proizvoda. Kada kažu "pravimo" misle na projektovanje, testiranje, rolovanje, vezivanje karika, lepljenje plute... zato su štapovi T&T 100%  "Made in USA", što je u današnje vreme zaista prava retkost.
Ako se ikada zateknete u Masačusetsu, pozovite ih i oni će vam rado omogućiti ovakvu lepu šetnju kroz proizvodne pogone, da biste se i sami uverili kako i šta rade (kliknite na plavi link i pogledajte video sa prevodom!).
Takođe, štapove Thomas & Thomas nikada nećete naći u velikim ribolovačkim "šopovima" i megamarketima, na sniženjima i rasprodajama, već isključivo u specijalizovanim prodavnicama koje rade sa kvalitetnom robom i podržavaju ideju mušičarenja.
Danas Thomas & Thomas ima u svom programu štapove od grafita, ali i od staklenih vlakana (fiberglasa) i  bambusa. Fiberglasa? Da, videćete... Dakle, evo nekih njihovih najpoznatijih i najboljih štapova. Uživajte!

Thomas & Thomas - grafit
Štapovi og grafita su podeljeni u dve osnovne grupe: za potoke i male reke (Stream) i "prave" reke (River). Obe serije čine modeli Helix i Horizon II, a jači i duži modeli za reke su osim ovih, još i modeli NS 5 i SSS.
Treba reći da su svi štapovi od grafita, bez obzira na seriju, model i namenu, skoro istog cenovnog ranga, što nam govori da su razlike samo u detaljima i da nema stroge cenovne podele na skuplje i jeftinije modele. Jednostavno, svi su skupi!

Serija Helix se pravi u dužinama 8'6" i 9', kao i (AFTMA) klasama #3, #4, #5 i #6. Štapovi su srednje akcije (medium), tamnoplave boje i svi se izrađuju iz 4 dela. Cene su, u zavisnosti od modela, od 725 do 740 dolara.

helix-river
 

Serija Horizon II se pravi isključivo u dužini od 9', a razlikuju se u AFTMA klasama. Izrađeni su korišćenjem ekskluzivne T&T BAFT (Bi-Angular Fiber Technology) tehnologije, što doprinosi manjoj težini i boljem "odzivu" štapa prilikom zabačaja i zamaranja ribe. Modeli za male vode su klase #3 i 4#, a za reke #5 i #6. Srednje brze akcije su i izrađuju se iz 4 dela. Idealni su za pastrmku i lipljena. Cene su, slično kao kod serije Helix, od  725 do 740 dolara.

horizon
 

Serija NS 5 je novitet za 2012. godinu i sastoji se od jednog štapa dužine 9' i klase #5. Prilikom izrade ovog štapa, konsultovan je i Jonathan Huff, koji je inače stalni konsultant Thomas & Thomas-a, zadužen za bacačke tehnike. Ovo je štap za velike vode i velike ribe, sa puno snage, izrađen od high modulus grafita, velike otpornosti na istezanje i veoma brze akcije (fast). Napravljen je iz 4 dela, tamno maslinaste je boje. U T&T-u kažu da će ovaj štap podići performanse štapova klase #5 na "sasvim novi" nivo. Cena - 775 dolara.

 ns5-river

Serija SSS se sastoji od dva modela štapova i takođe je novitet za 2012. godinu. Štapovi iz ove serije se izrađuju u dužini 9'6" i klasama #7 i #8 i srednje brze akcije su. Idealno su prilagođeni lovu na suve mušice i zbog velike snage, sposobni da odignu sa vode veliku količinu strune u jednom zamahu. Ovi štapovi bi po svojim karakteristikama mogli biti veoma zanimljivi našim ribolovcima koji pecaju štuku na mušicu, ali donekle limitirajući faktor je cena - 780 dolara.

sss-river-pike
 

Thomas & Thomas - fiberglas
Napomenuo sam na početku da Thomas & Thomas pravi i štapove od staklenih vlakana (fiberglasa). U današnje vreme ovo je prava retkost, pa da vidimo šta je to zbog čega Thomas & Thomas i danas pravi ovakve štapove.

heirloom-fiberglass

Serija Heirloom (“Nasledstvo”) je novitet za 2012. godinu, a štapovi u ovoj seriji su izrađeni od najmodernijeg "high-tech" fiberglasa. Akcija ovih štapova je, kako je nazivaju "fina i suptilna". Ovo su štapovi za ribolovačke "čistunce" i tradicionaliste, koji uživaju u svakom zabačaju i vole da "crtaju" mušicom po vazduhu. Namenjeni su za delikatne prezentacije mušice, a u Thomas & Thomas-u kažu da ćete sa ovim štapom imati isti osećaj kao da mašete nekim najskupljim bambusom! Po mom skromnom mišljenju - pravi biser među mušičarcima.
Proizvode se u dužinama od 7'6" i 8', kao i klasama #3, #4 i #5. Prelepe su zelene (olive) boje, sa narandžastocrvenim detaljima. Cena je 675 dolara.
 
Thomas & Thomas - bambus
Za kraj sam, kao što već i pretpostavljate ostavio štapove od bambusa. Kao i sve firme koje drže do sebe, tako i Thomas & Thomas ima u programu ovakve štapove. Ti štapovi se prave potpuno ručno, od sečenja bambusa, do spajanja, lepljenja, sušenja, vezivanja karika, stavljanja rolenhaltera i plute...

bamboos

Izrada takvih štapova se poverava samo najiskusnijim majstorima, a naziv serije je Individualist. Prave se od najkvalitetnijeg "Tonkin" bambusa, a svaki bambus se plamenom opaljuje kako bi dobio prelepu tamnu i "duboku" boju. Takođe, vredi znati da je godišnje moguće napraviti jedva 100 štapova od bambusa, zbog dugačkog i složenog procesa proizvodnje.
U ovoj seriji ima nekoliko različitih modela i svaki ima svoje ime. Najkraći i najlakši je model TTT. Dugačak je 7' (2,1m) i klase je #2. Namenjen je za najdelikatnije prezenetacije i male vode. Najduži je model Switch i dugačak je 10' (3,05m) i klase je #7.
Cena standardnog štapa se kreće od  3150 do 3950 dolara, a ako želite dva vršna dela, spremite od 3750 do 4600 dolara.
 
Ako mene pitate koji bih, od svih Thomas & Thomas štapova (ali i drugih firmi) ja izabrao, odgovaram - Heilroom fiberglas 7’6” klase #5. Prilično sam ubeđen, obzirom na to na kojim vodama pecam, da bi to bio jedini mušičarski štap koji bi mi ikada bio potreban...

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u