sreda, 23 oktobar 2013 16:57

R.L. Winston - štapovi za mušičarenje

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Kada god se poveo razgovor o vrhunskim štapovima za mušičarenje sa Starog kontinenta, priča je obično počinjala i završavala se sa House of Hardy ili Bruce & Walker. I zaista, Hardy je uz Bruce & Walker dugo godina (decenija) suvereno vladao u svetu mušičarenja. Ali ako bi priča slučajno skrenula "preko Bare", na američki kontinent, situacija se dodatno komplikovala, a atmosfera se često zagrevala do belog usijanja. Zašto? Pa jednostavno zato što se na američkom kontinentu danas proizvode neki od najboljih mušičarskih štapova koji postoje! Treba znati da pobedika nema, niti će ga biti, jer su razlike između brendova minimalne, a "pobednika" najčešće odlučuju lični afiniteti i ukusi.

U ovom delu serijala o američkim štapovima za mušičarenje upoznaćemo se sa firmom R.L. Winston i nekim od najzanimljivijih štapova ovog mušičarskog brenda

Winston-LT-5-Piece

Firmu su osnovali Robert Winther i Lew Stoner 1929 godine u San Francisku. Njihovi štapovi za mušičarenje od bambusa su veoma brzo stekli dobru reputaciju, a nazvali su ih "Winston", po početnim delovima svojih prezimena.

winstonhistory
Sredinom pedesetih godina prošlog veka, Winston izbacuje svoj pri štap od, za tadašnje pojmove revolucionarnog materijala - fiberglasa, a početkom osamdesetih izbacuju i prvi štap od grafita, što je po mnogima predstavljalo još veću revoluciju. I na kraju, 1991. godine proizvode prve štapove od kompozita grafita i borona. Među tim serijama se izdvajaju legendarni modeli BL5 i XTR. Takođe, zanimljivo je da se petodelni model LT 5 i dan danas može kupiti posle tolikih godina, doduše isključivo po specijalnoj porudžbini.

rod001

Obzirom da su štapovi kod kojih se koristi boron čak i danas retki, treba reći da je boron jedinjenje elementa bora, koji u kristalnom obliku krasi izuzetna tvrdoća. Iako se štapovi koji ga sadrže često nazivaju "štapovi od borona", treba reći da je procenat borona u takvim štapovima maksimalno 25%, a često i znatno niže. Uloga borona je inače slična ulozi koju ima, recimo kevlar: štap se ne može napraviti samo od kevlara (tj. borona), ali može dati štapu dodatnu čvrstoću, brzinu i zaštitu. Winston je danas jedna od retkih kompanija koja u svom programu ima štapove od borona, ali to povlači sa sobom i visoku cenu. O ovome ćemo nešto kasnije.
Kad smo već kod cena, hajde da vidimo prvo najskuplje i najbolje modele. Ovde bih još napomenuo da u ovom tekstu nećemo moći da prikažemo sve modele detaljno, jer bi za to trebalo nekoliko stranica sajta, ali ću zato prikazati modele koji bi mogli biti zanimljivi našim mušičarima i zaljubljenicima u ribolovačke štapove.
Serija "Performance" je ekskluzivna serija štapova, kako po ceni, tako i po karakteristikama, ali i osećaju koji daju u ruci. U ovoj seriji su svi štapovi izrađeni od kompozita grafita i borona.

boroniiix

Boron IIIx čine štapovi izuzetnih bacačkih karakteristika, veoma snažni, ali istovremeno  i veoma osetljivi. Neki vrhunski mušičari tvrde da su toliko precizni prilikom izbačaja da mušica pada upravo tamo gde smo zamislili!
Svi štapovi iz ove serije imaju veoma jak donji deo štapa zbog postizanja dodatne snage prilikom podizanja sa površine vode veće količine strune. Izrađuju se u nekoliko dužina (8 - 10’) i AFTMA klasa (#3 - #10), a svi modeli su četvorodelni, osim najnovijih modela Boron IIIx 5-piece Travel.

boron-ii-mx

Nešto jeftinije su serije Boron II-MX i Boron IIt. Cene Boron štapova se kreću od 750 do 870 dolara! Ako želite, možete prilikom kupovine birati neke detalje na štapu po vašem izboru (i to naravno doplatiti), ali ćete u tom slučaju čekati na vaš štap 4 - 6 nedelja.

Sledeća serija je "Classic". Čine je modeli GVX, LT5 Trout i WT Trout. Napravljeni su od grafita, snažni i osetljivi.

gvx

GVX je štap brze je akcije, lagan ali snažan, izuzetno precizan prilikom zabačaja i neverovatno visoke (savršene) završne obrade. To je štap idealno prilagođen pecanju lepotice pastrmke, elegantan i lep.
Cena svih štapova u seriji GVX je 495 dolara, a štapova serije WT Trout je 750 dolara.
Ovde bih naglasio da su sve cene date za takozvane "fabričke" štapove. Ljubitelji samogradnje mogu kupiti znatno jeftinije blankove i majstorisati do mile volje.
Cenovno najpopularnija je serija "Prime". Čine je štapovi VSL i Passport. Prave se u dužinama od 7'6" - 10' i AFTMA klase #3 - #10.
U pitanju su štapovi brze akcije, a ove štapove najbolje opisuje skraćenica VSL - Very Smooth and Light. Idealan izbor za sve one koji žele Winston štap, ali nemaju para za najskuplje modele. Cene ovih štapova su od 230 - 320 dolara.

Za kraj sam namerno ostavio poslasticu - Winston štapovi od bambusa. Ako već niste, preporučujem da pročitate tekst "Od bambusa do ... bambusa", da vidite šta je to što ovakve štapove čini posebnim.

bamboo

bamboo02

Izrada Winston Bamboo štapa može potrajati i godinu dana, savršene su završne obrade, a izrađeni su od najkvalitetnijeg bambusa. Na štapovima se skoro sve radi ručno, pa su i cene prilagođene. Ako želite štap sa jednim vršnim delom, to će vas koštati 2750 dolara, a ako želite dva vršna dela, spremite ravno 3000 dolara.

Ovde svakako treba reći da je već decenijama jedan od glavnih tehničkih konsultanata Winstona, legendarna Džoan Vulf (Joan Wulff), prva dama svetskog mušičarenja, bez koje kako sami kažu “Winston ne bi bio Winston”.
Ove godine je redizajniran Winston web sajt, pa ga možete posetiti i detaljnije pogledati sve modele štapova i njihove karakteristike.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u