utorak, 22 oktobar 2013 20:37

Fider štapovi i mašinice - specijalno za hranilice

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

feeder ribolovKao što je za očekivati, sistemi sa hranilicama se mogu bacati svakakvim štapovima i rolnama. Naravno, na tržištu postoji obilje proizvoda baš za ovu svrhu. Što se štapova tiče, oni sa oznakom „feeder“ nisu namenjeni za teški ribolov, nego uglavnom za belu i šarane koji baš nisu kapitalci, a ponajviše za deveriku. Cilj je: baciti daleko težak sistem sa hranilicom a pri tom zadržati osetljivost vrha štapa takvom da signalizira i slabe trzaje.


Svi odreda imaju osetljive, pune vrhove od staklenih vlakana, čiji je zadatak da signaliziraju svaki ozbiljniji kontakt ribe sa mamcem: obično po tri različite savitljivosti, koje birate zavisno od težine sistema i veličine plena koji očekujete. Štapovi su podeljeni najčešće u tri klase: laku, srednju i tešku - lite, medium i heavy feeder, koji bacaju oko 50, 80 i 120 grama tereta, respektivno. Kako osetljivi i savitljivi vrh ne može da prihvati nikakvo opterećenje, on ga odmah prenese na ostatak štapa. U tom ostatku štapa su i razlike u snazi. Nasuprot izuzetno tankim vrhovima, štapovi su u korenu prilično debeli, debelozidi i robusni. Savijaju se uglavnom prvom trećinom, ne računajući vrh, i prilično su kruti. Što se tiče modela, svi proizvođači imaju predstavnike i to u više klasa.


Što se tiče čekrka, oni sa oznakom feeder su karakteristični po spoju osobina koje naizgled ne idu zajedno. Prva je veličina i kapacitet. Uobičajen je 0,40/100 ili nešto više, a težine su im 300 do 350 grama, ponekad i više. Uz ovo ide naizgled nespojiva brzina namotavanja. Obično je to oko 6 : 1, nekad manje, nekad više, ali im je zajednička dužina strune koju sakupe pri jednom okretaju ručice i obično je malo manje od jednog metra. Dakle - brzina i veličina. Brzina, jer se ne radi o kapitalcima koje morate satima zamarati, a veličina zato što su sistemi ipak malo preteški za manje modele. Uostalom, ove štapove i mašinice drže stalci a ne vi. Da bi izabrali odgovarajuću rolnu ne morate tražiti natpis feeder, dovoljno je uzeti neki veći model na kome piše „match“, ili pogledajte brzinu pa ako je uz to čekrk pozamašan, nabasali ste na ono pravo. Ako se spremate na kapitalce, tj. šarane, uz neke fider parabolike idu i odgovarajuće robusni čekrci sa ili bez slobodnog hoda špulne.

Mir brate, mir! U Pomoravlju mu to dođe: sir brale, sir, koji baš i ne ide uz ribu, ali zato mir itekako ide uz pecanje. I uz sve ostalo.


Nikola Biga

www.trofej.info

Na slikama vidite Shimano i Garbolino feeder štapove u karakterističnim akcijama.

shimano feeder

garbolino-feeder

 

Lajkuj nas na Facebook-u